"Fondul Monetar International nu glumeste, iar Ungaria ar putea fi obligata sa adopte noi masuri de austeritate pentru a avea in continuare acces la fondurile de urgenta obtinute in octombrie (2008) - altfel risca o criza valutara majora si intrarea in incetare de plati", a relatat portalul financiar ungar Portfolio.hu.

Veniturile ar putea fi cu 200 miliarde de forinti (710 milioane euro, la actualul curs de schimb) mai mici decat se estima, pe de o parte ca urmare unei prognoze exagerate de inflatie, iar pe de alta parte din cauza compensatiilor acordate de guvern angajatilor din sectorul public, dupa ce le-a anulat plata celui de-al 13-lea salariu.

Potrivit Portfolio, care citeaza surse care au dorit sa isi pastreze anonimatul, nemultumirea FMI este motivul principal al vizitei directorului institutiei, Dominique Strauss-Kahn, care soseste marti la Budapesta.

Strauss-Kahn se va intalni cu premierul ungar Ferenc Gyurcsány, cu ministrul de finante János Veres si cu guvernatorul bancii centrale, András Simor. De asemenea, seful FMI va purta discutii cu liderul principalului partidului de opozitie (Fidesz), Viktor Orbán.

Ungaria a obtinut in 28 octombrie 2008 un sprijin financiar exceptional de 20 de miliarde de euro de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, dupa ce obtinuse deja 5 miliarde de euro de la Banca Centrala Europeana (BCE), la jumatatea lunii octombrie.

Citeste si:

Moneda ungara profitase atunci de acord, revenind la sfarsitul anului trecut la cotatii mai stabile in raport cu euro, de 260-270 unitati/euro.

Insa forintul a reinceput sa piarda teren la inceputul acestui an, intr-un context regional nefavorabil. Luni, pe fondul zvonurilor din piata legate de vizita sefului FMI, forintul s-a depreciat puternic, ajungand la aproape 283 unitati/euro in cursul serii.

FMI cere Ungariei ca deficitul bugetar sa nu depaseasca 2,6% din PIB in acest an, drept conditie pentru deblocarea fondurilor, potrivit surselor mentionate.

Alte tari din regiune, precum Ucraina si Belarus, au apelat de asemenea la finantare de la FMI, iar multi experti spun ca si Romania ar trebui sa ceara sprijin de la institutia financiara internationala, in conditiile in care deficitul bugetar a explodat la sfarsitul anului trecut, ajungand la circa 5% din PIB, iar anul 2009 se anunta foarte dificil pentru economia romaneasca si pentru bugetul public.