Biroul national de statistica din Marea Britanie a anuntat ca cea de-a doua estimare a produsului intern brut (PIB) din al patrulea trimestru indica o comprimare a economiei cu 1,5%. Rata anuala a fost revizuita in scadere cu 0,1 puncte procentuale, la o comprimare de 1,9%.

Analistii estimau o usoara revizuire in scadere a cifrei trimestriale, insa institutul de statistica a mentinut-o, coborand totusi estimarile de crestere pentru al treilea trimestru, la o scadere a produsului intern brut cu 0,7%, fata de 0,6% prevazut anterior, arata NewsIn.

Cifrele confirma faptul ca Marea Britanie a intrat intr-o adanca recesiune la sfarsitul anului trecut si sprijina ideea ca banca centrala va continua sa ia masuri pentru relaxarea politicii monetare.

Cu o dobanda cheie aproape de 0%, Bank of England se orienteaza spre cumpararea de active in incercarea de a impulsiona cererea.

"Economia ramane intr-o adanca recesiune. In primul trimestru al acestui an, ne asteptam la o comprimare a economiei de aceeasi amploare cu cea din al patrulea trimestru", a declarat Adam Chester, economist in cadrul HBOS.

Britanicii au redus cheltuielile cu 0,7% in al patrulea trimestru, cea mai mare scadere din al doilea trimestru al anului 1991.
Cifrele legate de productie au fost revizuite in scadere drastica si au aratat cea mai mare coborare din 1974, cand guvernul a impus saptamana de lucru de trei zile, din cauza problemelor de aprovizionaree cu energie.