Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este sigur ca oficialii UE vor ajunge la un consens in aceasta privinta, in ultima zi a summitului de doua zile, de la Bruxelles, potrivit NewsIn.

In acelasi timp, liderii Uniunii au rezistat cererii Statelor Unite de crestere a cheltuielilor bugetare pentru stimularea economiilor afectate de criza financiara.

Atentia UE ar trebui sa fie indreptata catre reformarea sistemului financiar global. De asemenea, reprezentantii Uniunii planuiesc sa sporeasca resursele Fondului Monetar International (FMI) pentru ajutorarea statelor in dificultate.

Summitul de la Bruxelles, care a inceput joi, are loc in timp ce grupul celor 20 cele mai industrializate state din lume, G20, se pregateste de un summit la Londra, care va avea loc luna viitoare.

Barroso a declarat ca dublarea fondului de urgenta la 50 miliarde euro "ar fi un semnal bun ca UE este pregatita sa acorde solidaritate si sprijin statelor care au nevoie". Imprumutul de urgenta este destinat numai statelor din afara zonei euro.

Ungaria si Letonia au primit deja 10 miliarde euro pentru a face fata platilor in timpul crizei financiare, iar Romania este urmatorul membru care cere ajutor.

Separat, liderii UE au exclus orice pachet de ajutor aditional, in ciuda cererilor oficialilor de la Washington.

Mirek Topolanek, premierul Cehiei, stat care detine la ora actuala presedintia rotativa a UE, a declarat ca "parerile liderilor sunt unanime" si ca acestia "vor fi foarte prudenti" in ceea ce priveste planul de stimuli economici.