China a cerut o dezbatere cu privire la o noua moneda globala de rezerva cand liderii G8 se vor intruni saptamana viitoare, in Italia, cu liderii G5, primele cinci economii emergente. Cererea Chinei a dus, miercuri, la deprecierea a dolarului pana la minimul ultimelor trei saptamani.

Totusi, oficialii niponi cred ca ar fi dificil ca o alta moneda sa inlocuiasca dolarul si sunt impotriva oricarei actiuni care ar slabi statutul acestuia, fara a fi necesar, a declarat Yoichi Suzuki, director general al biroului pentru afaceri economice al ministerului de externe din Japonia.

"Japonia crede ca statele majore ar trebui sa sprijine dolarul", a declarat Suzuki, unul dintre principalii coordonatori ai Japoniei pentru summitul G8, adaugand ca nimeni nu ar beneficia de pe urma discutiilor cu privire la o noua moneda de rezerva, care ar putea duce la deprecierea dolarului.

Japonia are nevoie de un dolar stabil pentru comertul cu alte state si pentru ca cea mai mare parte a rezervelor sale valutare masive este in dolari.

Suzuki a mai spus ca nu va fi surprins daca G5 va discuta rolul dolarului de principala valuta internationala in cadrul intrunirii ce va avea loc pe marginea summitului G8 din Italia.

Ieri, ministrul adjunct al externelor din China, Je Yafei, a declarat ca ar fi "normal" daca diversificarea sistemului valutar ar fi discutata in cadrul summitului de saptamana trecuta.