Neil Barofsky, inspector general in cadrul acestei autoritati, a oferit aceasta suma estimativa in discursul pregatit pentru a fi prezentat in fata unei comisii a Camerei Reprezentantilor din cadrul Congresului american, anunta NewsIn.

Aceasta estimare se bazeaza pe luarea in calcul a celor mai pesimiste conditii economice, scrie BBC News, incluzand si toate initiativele Federal Reserve si ale guvernului american de a stabiliza economia.

"De la programele ce presupun infuzii masive de capital catre sute de institutii financiare, la programe de modificare a termenilor prin care se pot oferi credite ipotecare, la parteneriate public-private ce utilizeaza zeci de miliarde de dolari de la contribuabili pentru a achizitiona active toxice, TARP s-a transformat intr-un program cu o amploare si complexitate nemaivazute", a declarat Barofsky.

Acesta a precizat insa ca programul reprezinta doar o parte a efortului de salvare a economiei americane.

"Pe cat de masiv si important este programul TARP, acesta este doar o parte a unui efort guvernamental de a stabiliza si sustine sitemul financiar", a declarat responsabilul american, adaugand ca "expunerile totale ale guvernului federal s-ar putea ridica astfel la 23,7 mii de miliarde dolari".

Barofsky a declarat ca orice judecata privind eficienta programului TARP ar trebui sa fie facuta doar in contextul efortului largit al guvernului american de a sustine revenirea economica.

Oficialul american a criticat si guvernul pentru ca a preferat sa ignore "in mod repetat" recomandarile autoritatii pe care o reprezinta privind transparenta utilizarii acestor fonduri.

Noul sef al programului guvernamental de sustinere a economiei, Troubled Asset Relief Program (TARP), Herb Allison, ce beneficiaza de fonduri de 700 miliarde dolari, a declarat ca programul menit a curata bancile de active toxice va fi lansat in curand, economia fiind in recuperare.

Seful TARP, Herb Allison, a declarat in fata unei comisii parlamentare ca dezvoltarea de parteneriate public-private pentru achizitia de catre investitori si guvern a activelor bancare neperformante a fost incununata de succes.