Proiectele au ca scop cresterea sigurantei aprovizionarii cu energie si reducerea substantiala a emisiilor de CO2 ale acesteia.
CE va aloca 1,08 miliarde euro pentru sase proiecte de captare si stocare a dioxidului de carbon in Germania, Italia, Olanda, Polonia, Spania si Marea Britanie, precum si 565 milioane euro pentru noua proiecte de amplasare de centrale eoliene in largul marii, potrivit NewsIn.

In cazul acestora din urma, beneficiari vor fi Germania, Suedia, Danemarca, Olanda, Marea Britanie si Belgia.

"Prin aceasta decizie, Comisia a pus bazele dezvoltarii a doua importante tehnologii durabile care vor juca un rol esential in combaterea schimbarilor climatice. Aceasta decizie extraordinara a Comisiei constituie nu numai un stimulent pentru economie si ocuparea fortei de munca, ci si un sprijin pentru tehnologiile energetice inovatoare care pot crea mai multe locuri de munca si contribui la cresterea economica in viitor", a declarat comisarul UE pentru energie, Andris Piebalgs.

Decizia cu privire la aceste 15 proiecte este prima etapa spre utilizarea a aproape 4 miliarde euro rezervate in mai 2009 de Uniunea Europeana pentru proiecte energetice, in vederea sustinerii redresarii economice.

Acordul decisiv cu privire la Programul energetic european pentru redresare din luna mai preconiza sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru proiectele energetice din domeniul CCS, al energiei eoliene produse in larg si al infrastructurii pentru gaz si energie electrica. Procedurile pentru proiectele privind infrastructura sunt inca curs de derulare, o decizie in acest sens urmand sa fie adoptata in februarie 2010.