"Daca guvernul continua aceeasi strategie macroeconomica de intarire a stimulilor, ca in 2009, va avea loc o supraincalzire economica semnificativa in 2010", au atentionat economistii Yao Zhizhong si He Fan, de la Academia chineza de stiinte sociale, intr-un articol publicat in China Securities Journal, potrivit agentiei NewsIn, care citeaza Bloomberg.

Revenirea mai puternica decat se anticipa a comertului Chinei in decembrie ar putea oferi oficialilor chinezi mai mult spatiu pentru a reduce masurile de stimulare acordate in 2009, dupa cresterea la niveluri record a creditelor de anul trecut.

Exporturile Chinei au crescut cu 17,7% in decembrie, prima crestere in mai mult de un an, iar importurile au avansat pana la un nivel record. Ratele ridicate de crestere s-au datorit, insa, si unui efect de baza dat de nivelurile scazute din 2008.

Bancile chineze au imprumutat 600 miliarde yuani (87,9 miliarde dolari) in primele zile lucratoare din ianuarie. In noiembrie, acestea imprumutasera 294,8 miliarde yuani. Datele privind luna decembrie vor fi facute publice in cursul acestei saptamani. De obicei, imprumuturile chineze sunt mai mari la inceputul fiecarui an.

Cei doi economisti sunt de parere ca, in conditiile unor stimuli moderati, economia va creste cu 11,6% in acest an. O retragere completa a masurilor de sprijin ar duce la un avans de doar 7,7%, au mai calculat acestia. China, care este a treia mare economie a lumii, a inregistrat o crestere economica de 8,5% anul trecut, potrivit estimarilor.