Sapte banci europene au fost declarate insuficient de puternice pentru a face fata unui alt val de recesiune, avand nevoie de alte 3,5 miliarde de euro, arata testul de stres al bancilor realizat de Comitetul European de Supraveghere Bancara.

In cadrul acestui test au fost analizate 91 de banci din 20 de tari. Analistii estimau ca cinci din zece unitati bancare nu vor trece testul Comitetului European de Supraveghere Bancara. Previzibil, niciuna din institutiile bancare importante nu a esuat testul. Prin acest test s-a analizat modul in care bancile pot face fata unei noi posibile recesiuni si pierderilor raportate de obligatiunile emise de tarile membre ale zonei euro.

Pe de alta parte, cinci dintre bancile regionale ale Spaniei nu au trecut acest test. In cazul lor va fi necesara o recapitalizare de 1,8 mld. euro pentru grabirea restructurarii sectorului financiar, potrivit Bancii Nationale a Spaniei. Bancile aflate in aceasta situatie sunt Banca Civica, Diada, Espiga, Unnim si Cajasur.

De asemenea, banci din Germania si Grecia au fost declarate insuficient de puternice si vor avea la randul lor nevoie de restructurare, printre acestea numarandu-se Hypo Real Estate detinuta de statul german, respectiv ATEbank, detinuta de Grecia. Banca Greceasca va avea nevoie de un o recapitalizare de 242,6 mil. euro pentru a putea face fata celui mai pesimist scenariu – o adancire a recesiunii in 2010 si 2011.

“ATEbank intentioneaza, cu acordul principalilor actionari, sa isi majoreze capitalul. Statul grec va participa la aceasta crestere de capital care va reintari pozitia bancii”, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul ATEbank.

ATEbank, prezenta si in Romania, a obtinut pe plan local in primul trimestru din 2010 un profit net de 0,2 milioane euro, fata de pierderea de 1,2 milioane euro raportata in perioada similara a anului trecut.

Celelalte banci grecesti care au trecut testul de stres sunt NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank, si Postbank.

Criza datoriilor guvernului elen a afectat in ultimele luni capacitatea bancilor de a se finanta de pe pietele internationale si a crescut dependenta acestora de imprumuturi de la Banca Centrala Europeana.

Unitati bancare din Irlanda, Grecia, Spania si Germania trec sau au trecut deja printr-un proces de recapitalizare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
99% dintre angajatii romani sunt stresati, iar 98% se simt epuizati