Ucraina va reduce la jumatate exporturile de cereale din 2010, urmand sa livreze pana la sfarsitul acestui an 2,5 milioane de tone, ca urmare a problemelor legate de conditiile meteorologice nefavorabile, a declarat ministrul Agriculturii, Mikola Prisiazniuk, transmite Reuters.

Decizia finala va fi luata de guvern miercuri, potrivit Mediafax.

Ucraina este cel mai mare exportator de orz din lume si al saselea mare furnizor de grau.

O sursa a declarat anterior ca Ucraina va limita exporturile de cereale din acest an la 2,5 milioane de tone, iar in perioada ianuarie-iunie 2011 va livra alte 2,5 milioane de tone.

"Acest volum va fi discutat de guvern in sedinta de miercuri", a spus o sursa de la o companie occidentala de comert cu cereale.

Egiptul, care cumpara in mod normal, din regiunea Marii Negre, circa 63% din importurile sale de cereale, a anuntat ca a inlocuit din alte surse cea mai mare parte a graului pe care nu a mai putut sa il cumpere din Rusia, care a interzis incepand de sambata exporturile de cereale.

Productia de cereale a Rusiei a fost grav afectata de seceta, care a dus si la declansarea unor incendii de vegetatie pe suprafete intinse.

La ora 11:02 GMT, contractele futures pentru grau, cu livrare peste o luna, erau cotate la bursa din Chicago in crestere cu 1,69%, la 6,75 dolari pe busel (unitate britanica de masurare a volumului, echivalenta cu 36 de litri).


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SUA extind finantarea destinata marinei ucrainene dupa atacul Rusiei