BCE introduce, printre altele, "dispozitii mai clare si mai riguroase referitoare la activele prin care sunt garantate unele titluri, clasificand swap-urile si titlurile sintetice ca active care nu confera drept la eliberarea de capital", se arata intr-un comunicat al institutiei financiare, potrivit Mediafax.

Noile reguli sunt practic restrictii pentru anumite garantii oferite de banci pentru a avea acces la imprumuturile BCE, in special pentru ABS (asset-backed securities - titluri de valoare garantate cu active), strans legate de declansarea crizei subprime.

BCE a decis, de asemenea, "in numele prudentei", sa acorde o mai mare libertate bancilor centrale din zona euro in a accepta sau nu anumite garantii. Aceasta inseamna ca bancile centrale pot acum sa refuze mai usor creditarea institutiilor financiare care prezinta riscul de a intra in insolvabilitate.

O alta regula a BCE prevede ca bancile nu mai pot prezenta ca garantii la imprumuturi active bazate pe credite ipotecare pe care chiar ele le-au emis.