Cu toate ca alte economii mult mai dezvoltate au costuri pe forta de munca mai mari, Belgia fiind capul de afisi in UE, cu 2,34 euro platiti de o firma pentru fiecare euro platit salariatului, o economie emergenta precum cea a Romaniei pierde mult la capitolul competitivitate cu o fiscalizare asa de acerba a muncii.

Franta, Austria, Germania, Italia, dar si vecinii de la vest (Ungaria) au costuri mai ridicate cu forta de munca decat Romania, insa alte economii emergente cu care concuram in regiune (Polonia, Bulgaria, Slovenia, Slovacia) au taxe mult mai mici pe munca. O firma din Romania plateste statului 1,83 euro pentru fiecare euro platit ca salariu net. Cea mai buna parte din surplusul fata de net fiind contributiile la asigurarile sociale, adica CAS-ul care ar putea fi redus de la 1 octombrie, conform ordonantei de Guvern.

Reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS, de la 1 octombrie, ne va plasa la mijlocul clasamentului in privinta costului cu forta de muca, Romania devenind astfel mult mai competitiva, insa s-a format o intreaga dezbatere cu privire la posibilitatea aplicarii acestei masuri de la 1 octombrie avand in vedere impactul pe care il va avea asupra bugetului

Sursa grafic