Terapia prin scris sau grafoterapia

Terapia prin scris sau grafoterapia

Scrierea unei propozitiii care indeamna la calm este o forma de grafoterapie, spun specialistii. De exmplu, daca scriem zilnic, de mana, propozitia "voi fi mai pasnic", de cel putin 20 de ori pe zi, putem sa devenim mai calmi. Acest exercitiu este indicat, in mod special, celor care au un deficit de atentie, arata Mashable.

Asta inseamna ca nu este important doar sa scriem de mana, ci ca de multe ori conteaza si CE SCRIEM. Propozitiile care au un mesaj pacifist ne ajuta sa internalizam acea stare si sa o preluam, prin scrierea lor.

Coordoneaza cele doua emisfere ale creierului

Coordoneaza cele doua emisfere ale creierului

Scrisul de mana a devenit o arta, avand in vedere ca din ce in ce mai multi oameni folosesc doar tastatura pentru scris, iar copii incep sa foloseasca manuale digitale. Daca incercam insa sa scriem cursiv, in forma arhaica, ne putem coordona emisfera dreapta a creierului cu emisfera stanga.

Studiile arata ca oamenii isi folosesc diferit cele doua emisfere ale creierului, insa toti folosesc ambele emisfere. In plus, un studiu realizat de Indiana University arata ca activitatea creierului este mai intensa in cazul copiilor care scriu, comparativ cu cei care doar citesc, arata Reader's Digest.

Procesul de invatare devine mai usor

Procesul de invatare devine mai usor

Scrisul de mana ajuta la imbunatarirea abilitatilor cognitive, in special in cazul copiilor. De exemplu, cei care incearca sa scrie litere si deprind arta caligrafiei, isi antreneaza mai bine creierul decat atunci cand invata prin intermediul tehnologiei.

Atunci cand scriem o litera, anumite parti ale creierului sunt antrenate mai bine decat atunci cand doar selectam litera de pe o tastatura, proces care devine un fel de automatism. Miscarile degetelor atunci cand scriem de mana activeaza regiuni ale creierului care sunt responsabile de gandit, memorie si limbaj.

Stimularea creativitatii

Stimularea creativitatii

Scrisul de mana ne inspira mai mult in procesele creative, avand in vedere ca folosirea pixului si a hartiei implica un proces mai lent decat folosirea tastaturii pentru conceperea textelor.

In plus, atunci cand scriem de mana cream practic forme, ceea ce ne antreneaza acea partea creierului responsabila cu creativitatea. Asta explica probabil de ce multi scriitori prefera sa scrie de mana atunci cand creeaza o opera decat sa se foloseasca de o masina de scris sau de calculator. De exemplu, romancierul Truman Capote spunea ca obisnuia sa scrie de mana, intotdeauna cu o cafea si tigara langa el. "Intotdeauna scriu prima versiune a unei carti de mana. Apoi fac o revizuire completa, tot cu pixul in mana", spunea el.

Un studiu realizat de Universitatea din Washington a aratat ca elevii care isi scriau eseurile pe hartie scriau mai mult, mai repede si aveau propozitii mai complexe decat cei care scriau la tastatura.

Mitul tineretii fara batranete: scrisul te ajuta sa ramai tanar

Mitul tineretii fara batranete: scrisul te ajuta sa ramai tanar

Scrisul de mana este un instrument util pentru generatia numita "baby boomers" - cei nascuti dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Asa cum exercitiile fizice ne ajuta sa imbatranim mai greu fizic, scrisul este un exercitiu care ne mentine creierul tanar pentru mai mult timp.

Pentru ca provocarea sa fie si mai mare, adultii pot sa invete caractere care necesita si mai multa "actiune" cerebrala, cum ar fi cele chinezesti, matematice sau notele muzicale.

Imbunatatirea memoriei

Imbunatatirea memoriei

Studentii care obisnuiesc sa isi ia laptopul la cursuri pentru a nota ceea ce spun profesorii sunt sfatuiti sa scrie de mana daca vor sa retina mai bine ceea ce li se spune. Psihologii cred ca scrisul de mana are un efect de mai mare durata asupra memoriei, teorie valabila si in cazul copiilor, dar si in cazul adultilor. De altfel, una dintre metodele cele mai bune de a invata ceva este scrierea unor notite.

Care este secretul? Atunci cand "pictam" cuvinte cu cerneala pe hartie stimulam o parte a creierului numita Sistemul Reticular de Activare (SRA), un fel de sistem automat de screening (scanare). SRA actioneaza ca un filtru pentru tot ceea ce creierul trebuie sa proceseze, acordand o mai mare importanta lucrurilor pe care ne concentram activ in acel moment - lucru pe care actul fizic de a scrie in aduce in prim-plan, conform Lifehacker. Studiile au confirmat faptul ca zonele creierului asociate cu invatatul se "aprind" mai mult atunci cand scriem de mana un anumit cuvant in loc de a-l studia citindu-l.

Sursa foto: Shutterstock.

Creierul e solicitat mai mult

Creierul e solicitat mai mult

Unul dintre cele mai mare beneficii pe care le aduce scrisul de mana este acela ce ne folosim o mai mare parte din creier. Regiunile din creier responsabile cu cititul sunt activate doar atunci cand scriem pe hartie, nu si cand tastam. "O diferenta esentiala este miscarea. Asta implica cortexul motor", conform unui specialist grafolog, Marc Seifer.

Sursa foto: Shutterstock.