Se apropie incheierea anului financiar si predarea bilantului. Multe firme au fost puse in situatia de a avea situatiile financiare auditate pentru prima oara. Poate ca pana acum s-au lamurit deja ce sunt si ce fac auditorii, dar sa mai spunem cateva cuvinte si pentru cei care nu au avut inca aceasta ...oportunitate.
De ce oportunitate? Ce poate fi bun in a fi stresat cu intrebari, in a pregati tone de copii dupa documente, in a inghiti praful arhivelor pentru ca cineva are nevoie "tocmai" de acea factura, in a sta peste program...? La final primesti doar o singura foaie de hirtie si, eventual, niste comentarii ca nu ti-ai facut treaba bine, pe ici - pe colo...

Tocmai de aceea! Pentru ca auditorul reprezinta acel "ochi critic" ce poate vedea acolo unde tu nu mai privesti de obicei sau nu mai privesti de mult timp. Angrenat in solicitanta activitate de zi cu zi, incercind sa faci fata cu greu deadline-urilor din ce in ce mai presante, nu-ti arde de analize globale si nici de analize constructive referitoare la activitatea ta si a celorlalti. Ti se pare ca e bine asa cum e, doar pentru ca "merge treba" si "n-a pleznit nimic pina acum"?. Si apoi, de ce sa schimbi ceva cand tocmai te-ai obisnuit sa faci lucrurile intr-un fel anume?

Pentru ca te preseaza cu intrebari, auditorii reusesc sa aduca la suprafata aspecte pe care le credeai uitate sau mai putin importante. Apar intrebari si in mintea ta - oare de ce? Cum ar trebui de fapt sa fie?

Pentru ca tot trecindu-ti prin mina "tonele" de copii, iti dai seama cit de superficial au fost tratate unele tranzactii - a mers si fara aprobare, s-au mai pierdut niste facturi, am platit niste comisioane necuvenite...

Pentru ca, pierdut intre sute de cutii din arhiva, realizezi cat de folositor ar fi fost un alt mod de ... arhivare, mai modern, mai performant, pe sistem informatic, si-ti zici ca asta e primul lucru pe care il vei prezenta in sedinta de consiliu...

Si pentru ca, daca n-ar fi venit auditorii, nici nu ai fi aflat ca sunt facturi neinregistrate, care zac prin sertarele unor sefi de ateliere - deoarece nu le-a spus nimeni ce sa faca cu ele! Nu ai fi aflat nici ca s-au platit citeva milioane ca penalitati numai pentru ca nu exista o evidenta a clauzelor contractuale si a termenelor de plata! Si nici nu ai fi aflat ca softul pe care il credeai "inapoiat" e in stare sa pregateasca atitea rapoarte utile, in timp ce in birourile vecine, o armata de functionari aduna zeci de coloane de cifre si le scriu constiincios in rapoarte "pentru directori"...

Si ce daca au constatat toate aceste deficiente si inca multe altele? Au venit si cu niste propuneri de imbunatatire - si nu sunt toate chiar atit de rele; iar unele erau atat de simple (cum de nu le-am vazut?). E greu totusi de acceptat critica, dar ei tot insita ca e spre binele tau. In plus, la anul vor veni iar sa vada ce s-a rezolvat !

Iar raportul de audit, doar o foaie de hirtie? Stiti ce spun auditorii ? Cu cat e mai scurt, cu atit e mai bine ! Un raport de audit care se intinde pe mai multe pagini e semn ca sunt aspecte care nu au putut fi verificate, care nu sunt clare sau asupra caror exista dezacord privind modul in care au fost tratate.

Chiar daca s-a muncit din greu si au fost momente cand poate ti-ai pierdut rabdarea, in final ramai cu satisfactia de a vedea ca situatiile financiare arata mult mai bine, mult mai echilibrate, ca s-a scuturat "balastul" din anii anteriori, ca acum stocurile sunt valorizate la adevaratul cost, asa cum scrie la carte, ca exista o procedura privind circuitul documentelor in firma si termenele de predare la contabilitate, ca toate facturile sunt vizate, ca sistemul ne avertizeaza cind o factura a ajuns la scadenta.

Mai ca-ti vine sa chemi auditorii acum, chiar acum cand toate merg asa de bine! Dar mai e un an pana atunci ...

Auditor Daniela Jinaru
Principal Ensight


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Management »



Setari Cookie-uri