Tranzactia, semnata de Sony si administratorul averii Jackson, reprezinta cel mai profitabil contract de acest tip si le garanteaza urmasilor lui Jackson cel putin 200 milioane dolari. Cu 10 albume ce vor fi lansate in mai putin de sapte ani, tranzactia va implica un mix intre melodii nelansate si noi editari ale celor deja cunoscute.

Suma platita de Sony contrasteaza cu situatia industriei muzicale, dupa ce vanzarile de albume au scazut cu 52% in ultimii 10 ani. Dealurile obtinute de superstaruri in valoare de zeci de milioane de dolari erau rare chiar si in perioada de boom a vanzarilor de CD-uri, la sfarsitul anilor '90.

De la decesul lui Michael Jackson, Sony a vandut 31 de milioane de albume in intreaga lume. La un an de la decesul cantaretului, administratorii averii sale se asteapa la venituri de 250 milioane dolari provenite din vanzarile de muzica si bilete ale filmului "This is It".

Totusi, cei care administreaza averea cantaretului au de platit pana la sfarsitul anului datorii in valoare de 125 milioane dolari, inclusiv cei 35 milioane dolari catre AEG Live, compania care a organizat concertele amanate ale lui Michael Jackson din Londra. Administratorul averii ar putea obtine 325 milioane dolari prin impotecarea celor doua active detinute de Michael Jackson, Sony/ATV Publishing, care detine drepturile de autor pentru 251 cantece ale formatiei Beatles, si proprietatea Neverland Valley din orasul Santa Barbara, California.

De asemenea, Sony/ATV are o datorie in valoare de 300 milioane dolari catre Barclays ce trebuie achitata pana la sfarsitul anului.

Pentru atingerea obiectivelor, Sony pariaza pe apetitul fanilor pentru muzica lui Jackson care ar putea fi mai mare decat impactul creat de moartea neasteptata a artistului. Contractul semnat de Jackson cu Sony in anul 1980 a oferit artistului drepturile asupra inregistrarilor, iar Sony avea dreptul de distributie al acestor melodii pana in 2015. Noul acord extinde dreptul de distributie pana in 2017 si ofera companiei asiatice drepturi asupra materialelor inregistrate.

Tranzactia retroactiva acopera coloana sonora a filmului "This is It" la care se mai adauga o serie de lansari. Un abum cu melodii nelansate ar putea ajunge in magazine inainte de sfarsitul anului, iar o alta colectie va fi finalizata ulterior. De asemenea, este asteptata si lansarea unui DVD cu toate clipurile lui Michael Jackson.

Administratorii averii ar putea elimina din datorii prin vanzarea participatiei din cadrul Sony/ATV, desi ar fi o masura drastica avand in vedere castigurile impresionante ca urmare a decesului starului pop. Michael Jackson detinea o participatie de 50% in cadrul Sony/ATV care este evaluata la cel putin un miliard dolari.