Austriecii (188 euro) si slovacii (96 euro) raman campionii economisirii in regiune si chiar isi majoreaza sumele puse deoparte lunar, potrivit unui barometru cu privire la propensiunea de economisire realizat de catre autriecii de la Erste Group, actionarul majoritar al BCR, in timp ce aproximativ jumatate dintre sarbi, romani, unguri, slovaci si croati sunt nemutumiti de economiile realizate pe fondul dobanzilor mai reduse si inflatiei.

Propensiunea de economisire a romanilor a suferit evolutii negative in ultimii ani, ceea ce a dus implicit la o crestere consistenta a deficitului de protectie, respectiv a diferentei dintre resursele financiare disponibile si cele necesare unei familii pentru mentinerea standardului de viata. Inclinatia de a sacrifica o parte din resursele disponibile in prezent pentru bunastarea de maine este insa direct corelata cu situatia economica si, de asemenea, cu venitul disponibil al populatiei si asteptarile consumatorilor cu privire la evolutia economiei.

Dobanzile reduse la produsele clasice de economisire nu au impiedicat populatia din Europa Centrala si de Est (ECE) sa puna bani deoparte pentru zile negre. Peste doua treimi din populatia ECE considera ca economisirea este importanta, potrivit Barometrului Erste Group privind economisirea 2014, arata barometrul Erste Group.

Austriecii si slovacii sunt campionii economisirii pentru al doilea an consecutiv. Austriecii si-au majorat sumele economisite lunar cu 7 euro (la 188 euro), iar slovacii economisesc mai mult cu 6 euro fata de anul trecut (96 euro). Croatii (60 euro), romanii (41 euro) si ungurii (49 euro) si-au mentinut economiile la acelasi nivel, in timp ce cehii (75 euro) si sarbii (35 euro) si-au redus sumele puse deoparte cu 6 euro si, respectiv, 1 euro comparativ cu 2013.

"Avand in vedere perioada indelungata in care sentimentul consumatorilor din Republica Ceha a fost negativ, reducerea sumelor economisite este un semn bun ca, in sfarsit, consumul isi revine", considera Peter Bosek, presedinte retail Board Erste Group. In pofida faptului ca cehii au economisit mai putin, 43% dintre acestia sunt multumiti de sumele puse deoparte, ceea ce ii plaseaza pe locul doi, in urma Austriei, dupa gradul de satisfactie.

Cu toate ca majoritatea populatiei din ECE a reusit sa-si mentina economiile la un nivel stabil, aproximativ jumatate dintre romani, unguri, slovaci si croati nu sunt multumiti de sumele puse deoparte. Cel mai mare grad de insatisfactie este inregistrat in Serbia - aproape doua treimi din populatie afirma ca nu sunt prea multumiti sau nu sunt satisfacuti deloc de sumele economisite. "Avand in vedere dobanzile reduse comparativ cu anii precedenti si nivelul inflatiei care reduce semnificativ sumele puse deoparte, nu este surprinzator faptul ca sarbii nu sunt impacati cu economiile realizate", a adaugat Peter Bosek.

Prin ce instrumente economisesc romanii?

Aproape o cincime dintre toti slovacii, cehii si romanii si-au facut deja planuri de investitii pe termen lung pentru a evita reducerea valorii economiilor lorm iar o treime dintre romani si croati au o atitudine pozitiva fata de titluri, actiuni, fonduri sau obligatiuni. 14% dintre ungurii si 12% dintre slovacii care si-au facut deja planuri pentru investitiile viitoare si-ar plasa banii in astfel de instrumente alternative, potrivit brometrului Erste.

Opiniile negative cu privire la investitiile in titluri sau actiuni sunt alimentate de aversiunea la risc si lipsa increderii. Cu toate acestea, peste jumatate dintre respondentii din ECE au o atitudine neutra in privinta acestor investitii. In Romania, unde atitudinea fata de titluri este pozitiva, 11% dintre respondenti spun ca pur si simplu nu au fonduri suficiente pentru asemenea investitii.

Investitiile in imobiliare sunt luate in considerare de peste o treime dintre unguri si aproximativ o cincime dintre austrieci, romani, slovaci si cehi. Mai mult, unul din zece slovaci si aproape doi din zece cehi chiar intentioneaza sa cumpere o casa sau un apartament in urmatoarele 12 luni. Persoanele care economisesc in toate statele din ECE pun bani deoparte pentru a avea o rezerva financiara sau pentru situatii neprevazute, dar printre prioritatile populatiei se numara si rezervele pentru varsta pensionarii sau achizitiile mai mici si mai mari.

Sursa foto: Shutterstock / Economisire

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri