Febra incercarilor pentru obtinerea unui imprumut Prima Casa sta sa inceapa, insa presiunea pe cei care ar dori sa isi cumpere o locuinta prin intermediul programului guvernamental va fi mult mai ridicata in 2018 comparativ cu anul trecut, in conditiile in care statul roman a redus cu jumatate de miliard de lei suma acordata garantarii imprumuturilor. Exista totusi si alternativa Creditului ipotecar standard, care poate fi mult mai facil de obtinut decat pare la prima vedere, deoarece nu te lovesti de birocratia care insoteste Prima Casa.

Astfel, cu ajutorul informatiilor oferite de catre brokerul de credite Kiwi Finance am creionat o comparatie intre creditul guvernamental Prima Casa si un credit ipotecar standard, punand accent pe obstacolele si oportunitatile intalnite in cazul fiecarei optiuni.

In primul rand, trebuie sa subliniem ca potrivit Kiwi Finance situatia actuala a pietei rezidentiale cunoaste urmatoarele repere importante in 2018:

  • Numarul de locuinte din Romania raportat la o mie de locuitori este cu mult sub media Uniunea Europeana, lucru care indica nevoia de imobile noi si care determina un interes mare din partea dezvoltatorilor (374 versus 450).
  • Ratele dobanzilor la creditele ipotecare au scazut semnificativ in ultimii 10 ani, ducand la o mai mare accesibilitate in achizitia imobilelor prin credit de catre populatie.
  • Indicele de accesibilitate (pret/mp raportat la salariul mediu lunar) este la un nivel normal - de 2,3 -, la fel si perioada de amortizare a investitiei din chirie de 15 ani, cifre care indica o rentabilitate ridicata a investitiilor imobiliare.
  • Pretul mediu al imobilelor a crescut in 2017 fata de 2016. In Bucuresti acesta a crescut de la 63.777 euro in 2016 la 68.647 euro in 2017.

"In opinia mea, comportamentul populatiei pe subiectul locativ a intrat intr-o etapa de maturizare. Vedem acest lucru din schimbarea prioritatilor in criteriile de alegere a locuintei, din schimbarea structurii si a suprafetelor in proiectele noi si, nu in ultimul rand, din cresterea proportiei de locuinte cumparate prin credit ipotecar. Acest lucru va pune presiune si mai mare pe oferta imobiliara, care in acest moment este mult sub cererea solvabila. Consider ca mobilitatea fortei de munca si mobilitatea sociala vor fi urmatorii vectori care vor accelera maturizarea populatiei si maturitatea pietei", declara Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

Avand in vedere cele de mai sus, o comparatie intre un credit Prima Casa si unul ipotecar standard ar avea urmatoarea structura, potrivit unei analize a Kiwi Finance, luand in calcul o familie cu venituri lunare de peste 4.000 de lei pe luna. In opinia brokerului de credite accesarea unui credit ipotecar ar fi mai avantajoasa pentru o familie chiar si in cazul in care avansul de 15% ar urma sa fie acoperit printr-un credit de nevoi personale, in conditiile in care dupa o perioada de cinci ani, costul anual al creditului ar fi semnificativ mai redus decat in cazul Prima Casa.

Avans 5% + Credit Prima Casa Avans 5% + Credit Nevoi Personale + Credit Imobiliar
Suma credit 218.500 lei / 30 ani 23.000 lei / 5 ani nevoi personale
+ 195.500 lei / 30 ani imobiliar
= 218.500 lei
Rata lunara 1.043 lei 471 lei nevoi personale
+ 990 lei imobiliar
= 1.461 lei primii 5 ani
Cost anual 13.043 lei 17.548 lei primii 5 ani
11.886 lei dupa 5 ani
Cost total 384.861 lei 384.917 lei
Detalii credite Rata dobanzii 4% (ROBOR 3 luni +
2%), comision anual de gestiune
FNGCIMM aplicat la 50% din soldul
credituluil 0,49%, DAE 4,5%
Nevoi personale: rata dobanzii 8,5% (ROBOR 3 luni +
6,5%), DAE 8,8%
Imobiliar: rata dobanzii 4,5% (ROBOR 3 luni + 2,5%),
DAE 4,8%

"Legat de Prima Casa exista o perceptie emotionala in piata cu privire la continuitatea acestuia. Noi la Kiwi Finance am avut anul trecut sub 3% in total portofoliu credite acordate prin Prima Casa. De ce? Deoarece tuturor clientilor carora le-am prezentat cele doua tipuri de produse au ales apoi in cunostinta de cauza varianta credit ipotecar standard. Asadar, Prima Casa nu mai este un program care produce efecte in piata, nu doar de anul trecut, ci de ani buni, mai ales ca, din punct de vedere al pretului, Prima Casa are acelasi cost ca si un credit ipotecar standard. Diferenta majora a ramas doar avansul de 5% la Prima Casa si 15% la creditul ipotecar standard. Totusi, cand nu ai nici un ban, nu iti iei casa, pentru ca nu este obligatoriu. Luatul unei case pe credit constituie o decizie foarte responsabila, pe 30 de ani, mai ales daca alti oameni depind de tine. Cand nu ai bani pe cont, nu iti dai ultimele economii pe un avans", mai spune Anca Bidian.

O alta analiza Kiwi Finance intre cele doua variante de finantare, Prima Casa versus Credit ipotecar standard, a pornit de la un apartament in valoare de 60.000 de euro, in cazul unei familii care dispune deja de avans si nu necesita accesarea unui credit de nevoi personale, concomitent cu cel ipotecar. De retinut ca avansul achitat la accesarea unui credit reprezinta in acelasi timp ponderea in care cumparatorul este si proprietar al respectivei locuinte.

Credit Prima Casa Credit Imobiliar
Pret imobil 60.000 euro 60.000 euro
Avans 5% 15%
Suma maxima
finantata
266.000 lei 237.000 lei
Rata lunara 1.270 lei 1.200 lei
Total de plata la
finalul creditului
458.308 lei 432.303 lei
Detalii credite Rata dobanzii 4% (ROBOR 3 luni +
2%), comision anual de gestiune
FNGCIMM aplicat la 50% din soldul
credituluil 0,49%, DAE 4,5%
Imobiliar: rata dobanzii 4,5% (ROBOR 3
luni + 2,5%), DAE 4,8%

Ce trebuie sa stii despre Prima Casa in 2018?

Potrivit reprezentatilor portalului imobiliar Wizmo.ro, fondurile acordate pentru Prima Casa in 2018 asigura peste 20.000 de locuinte. Numarul acestora este cu 5.000 mai mic decat anul trecut, motiv pentru care specialistii prevad o lupta apriga in obtinerea imprumuturilor. Pana acum, peste 220 de mii de romani au accesat un astfel de credit pentru locuinta.

O alta previziune a analistilor bancari este ca pe viitor, acest program va trebui modificat. Derularea lui in luna februarie duce la o denaturare a pietei imobiliare, datorita numarului ridicat de romani care vor sa cumpere o locuinta prin acest program. Cand acesta se finalizeaza, piata imobiliara intra in regres. Astfel, se doreste ca doar romanii cu venituri modeste sa mai poata aplica la un astfel de credit.

Programul Prima Casa este potrivit pentru tine daca te afli in posibilitatea de a achita un astfel de credit. Odata ce il accesezi, asigura-te ca il gestionezi responsabil. Iata de ce:

Credit Prima Casa Credit ipotecar standard
Imobilul se poate da in plata NU DA
Imobilul se poate vinde in primii 5 ani NU DA
Imobilul se poate inchiria in primii 5 ani NU DA
Creditul se poate refinanta NU DA
Deposit cash collateral cu 3 rate de dobanda DA NU
Executare in regim de urgenta DA NU
Obiect de partaj NU DA

Sursa foto: LUMPANG MOONMUANG / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri