Societatile de investitii financiare sunt emitenti interesanti, ce intra in portofoliile investitorilor de la Bursa de Valori, atat de retail, cat si institutionali, calificati sau incepatori. Pe timpul crizei financiare, SIF-urile nu puteau face exceptie de la scaderile dramatice din piata de capital, indicatorii lor ajungand la valori foarte scazute.
Principalele puncte forte ale acestor emitenti sunt participatiile variate in multe sectoare ale economiei romanesti, dar si lichiditatea foarte buna.

„Avand in vedere diversitatea pe sectoare, evolutia portofoliului SIF poate fi considerata o replica la evolutiile din economie in general, si cum, cel putin din punct de vedere teoretic, piata de capital este un barometru pentru economie, indirect si SIF-urile ar putea fi considerate un benchmark pentru situatia de pe piata de capital. Acest lucru este validat si de lichiditatea foarte buna a acestora”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest (foto).

Cele cinci Societati de Investitii Financiare nu prezinta cea mai mare capitalizare de la cota bursei, dar valoarea free float-ului acestora este egala cu capitalizarea, ceea ce nu se intampla in cazul multor companii listate.

„Daca un investitor ar dori sa achizitioneze actiuni SIF, avand in vedere limita de detinere de 1% din capitalul social, maximul valorii din portofoliul acestuia cu care poate achizitiona actiuni SIF este, la cotatiile din prezent, de aproximativ 12,5 milioane lei. Acesti bani ar putea fi plasati fara prea multe probleme intr-o anumita perioada de timp, pentru ca volumele tranzactionate pe acesti emitenti permit. 12,5 milioane lei este o suma foarte mare in comparatie cu valoarea care ar putea fi plasata in multe alte actiuni listate la bursa”, a mai explicat Andreea Gheorghe.

Aceasta caracteristica este un aspect foarte important in procesul investitional, mai ales pentru straini.

Daca in perioadele favorabile pe Bursa cele 5 SIF-uri au adus cele mai bune randamente printre emitentii listati, in conditii neprielnice au adus printre cele mai mari deprecieri. Astfel, la sfarsitul anului trecut, indicele BET-FI afisa o depreciere de 83 de procente fata de prima zi de tranzactionare din 2008. Dintre companii, SIF3 a pierdut cel mai mult, 88,37%, in timp ce SIF4 afisa o pierdere de 73%.

„Se pare ca teoria riscului se verifica in practica, randamentul asteptat prin investitia intr-un activ anume este comparabil cu riscul asumat. Poti sa iti cresti veniturile, pe cat acestea ar putea sa scada daca anumiti factori de risc s-ar materializa, iar in anul 2008 bursa, si implicit SIF-urile, au avut toate ingredientele necesare sa scada. Momentan, ramanem pe un trend de scadere, si avand in vedere acest lucru, nici perspectivele pentru SIF-uri nu s-au schimbat”, sustine analista Intercapital.

Aceasta a mai spus ca un alt aspect de luat in calcul privind companiile din portofoliul celor cinci societati de investitii financiare este faptul ca acum acestea nu mai pot fi evaluate la multipli egali cu cei folositi in urma cu 1 an, iar valoarea de piata a companiilor a scazut.

„Multiplii P/E de 4,5 si P/B de 0,96 la cat sunt evaluate in medie in prezent bancile listate la BVB sunt intr-adevar mult mai mici comparativ cu multiplii pe care ii puteam calcula in urma cu 1-2 ani, insa o comparatie intre doua perioade nu este corecta. Acestia trebuie comparati cu multiplii inregistrati de alte banci listate pe burse din regiune, si peste tot valoarea de piata a companiilor listate a scazut, asa cum si perspectivele pentru viitor ale acestora sunt mai slabe, iar riscul de default a crescut”, a mai explicat Andreea Gheorghe.

Indicatorii SIF-urilor arata asteptari negative


Dupa raportarile de activ net calculat conform reglementarilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), cele cinci SIF listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt in prezent tranzactionate la un multiplu mediu P/VUAN de aproximativ 0,25, se arata intr-un raport realizat de analistii casei de brokeraj Intercapital Invest.

“Cel putin din punct de vedere teoretic, indicatorul arata o viziune negativa a investitorilor cu privire la evolutia valorii de piata a companiilor din portofoliul SIF”, explica Andreea Gheorghe.

“In raport am estimat valori curente cat mai prudente (folosind un scenariu foarte pesimist) pentru activele nete ale acestor societati de investitii: am ajustat valoarea activului net al SIF-urilor folosind ultimele cotatii din piata pentru companiile listate din portofoliu (conform reglementarilor CNVM, SIF raporteaza valoarea companiilor listate folosind pretul mediu ponderat de la bursa pe ultimele trei luni si avand in vedere acest lucru am considerat oportuna o reevaluare); am evaluat cat mai simplu detinerile in actiuni, Banca Comerciala Romana si Bancpost folosind o medie a indicatorului P/B inregistrat de bancile listate la BVB (BRD, TLV, BCC si EBS), am exclus din calcul celelalte detineri ale SIF-urilor in companii nelistate (penalizand astfel transparenta redusa vis-à-vis de performantele financiare ale acestor companii)”, explica aceasta.

Conform valorilor gasite in acest mod, SIF Banat Crisana se tranzactioneaza in prezent la o valoare a P/VUAN de 0,3909, SIF Moldova se tranzactioneaza in prezent la o valoare a P/VUAN de 0,3201, iar SIF Transilvania se tranzactioneaza la o valoare a P/VUAN de 0,3074.

SIF Muntenia se tranzactioneaza in prezent la o valoare a P/VUAN de 0,5102, iar SIF Oltenia se tranzactioneaza la o valoare P/VUAN de 0,5141.

“Luand in calcul scenarii de scadere a portofoliului de actiuni cu procente cuprinse intre 20% si 90%, ar rezulta ca preturile curente de la bursa ale SIF ar egala valoarea activului net pe actiune doar in conditiile in care portofoliu de actiuni ar scadea fata de valorile actuale cu procente cuprinse intre 50% si 75%”, a mai explicat Andreea Gheorghe.

Preturile foarte scazute din piata in comparatie cu valoarea activului net ajustat pe actiune pot fi explicate, pe langa anticipatiile negative ale investitorilor cu privire la evolutia actiunilor listate, si de estimari mai pesimiste cu privire la evolutia dividendelor/actiune ce ar urma sa fie distribuite de SIF in anul 2009 si in anul 2010, informeaza raportul de analiza.

“Mai mult, cele cinci SIF detin participatii minoritare in zeci de companii atat listate, cat si inchise. Inrautatirea conditiilor macroeconomice din tara creste riscul de default, iar in aceste conditii investitorii in SIF au penalizat transparenta redusa in legatura cu activitatea multor companii din portofoliul acestor societati de investitii”, a mai spus seful departamenului de analiza al Intercapital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri