Actionarii SIF Moldova (SIF2) nu au avut nici vineri cvorumul necesar pentru a imputernici CA sa vanda pachetul de 6% din titluri detinut la BCR, insa au aprobat distribuirea de dividende de 46,7 milioane lei, aproape jumatate din profitul inregistrat anul trecut.
Valorificarea pachetului de la BCR a fost inscrisa pe ordinea de zi a AGEA, unde cvorumul necesar pentru a doua convocare era de 50% din drepturile de vot.

"Pentru adunarea generala extraordinara am avut cvorum de 30%. Ne asteptam sa vina mai multe fonduri, dar nu s-a intamplat. Totusi, este bine ca am diseminat informatia in piata si ca in cadrul adunarii ordinare actionarii ne-au cerut sa vada daca ne pastram pozitia fata de BCR. Nu putem sa vindem tot pachetul de la BCR daca nu am primit imputernicire de la actionari, insa o treime tot avem dreptul, pentru ca nu depaseste 20% din totalul activelor imobilizate mai putin creantele. Ramane sa vedem cum vom proceda, daca vom vinde sau vom crea niste derivate pe actiunile BCR, mai este timp", a declarat pentru Mediafax Costel Ceocea, presedintele CA si directorul general al SIF Moldova.

Adunarile generale ale actionarilor SIF Moldova au fost programate pentru joi, insa au fost amanate pentru vineri deoarece nu au intrunit cvorumul necesar la prima convocare.

Fiecare actionar va primi cate 0,09 lei/titlu, cu 50% mai mult decat a incasat din profitul inregistrat de SIF Moldova in 2009, respectiv cate 0,06 lei pe actiune. Astfel, societatea va acorda dividende de 46,7 milioane lei (peste 11 milioane euro), aproape jumatate din profitul inregistrat anul trecut. SIF Moldova a distribuit in 2010 numai 31% din profitul din 2009, respectiv 31,1 milioane lei.

Societatea de investitii financiare a obtinut anul trecut un profit net de 96,3 milioane lei (22,8 milioane euro), cu 5% mai redus fata de castigul din anul 2009, de 101,3 milioane lei. Din profitul net de anul trecut, conducerea SIF Moldova va pastra 48,1 milioane lei pentru sustinerea unei parti a programului de investitii din acest an.

Actionarii au aprobat si bugetul de venituri si cheltuieli, care prevede un profit net de 69,8 milioane lei, in scadere cu 27% fata de 2010. Conducerea societatii a propus reducerea expunerii pe sectorul bancar in favoarea plasamentelor in companii de energie si utilitati din Romania si strainatate.

Pe ordinea de zi a AGEA, Consiliul de Administratie al SIF a pus in discutie vanzarea partiala sau integrala a pachetului de la BCR, daca banca nu va fi listata in viitorul apropiat. Printre motivele pentru cedarea titlurilor s-au regasit indicatorii financiari ai bancii, cele mai importante fiind provizioanele constituite.

De asemenea, in AGEA ar fi fost analizata propunerea de eliminarea pragului maxim de detinere de 1% din titluri, atunci cand legislatia pietei de capital va permite. In prezent, un investitor nu poate detine direct sau concertat cu alte persoane mai mult de 1% din titlurile unei SIF.

Pe ordinea de zi a adunarii extraordinare erau inscrise si doua propuneri de reducere a cvorumului necesar pentru intrunirea AGOA si AGEA. Astfel, la prima convocare la AGOA prezenta urma sa fie de minim 25% din drepturile de vot, fata de 50% plus un vot in prezent.

In cazul AGEA, cvorumul propus la prima convocare urma sa fie redus tot la 25%, de la 75%, iar la a doua intrunire de la 50% la 20%.

SIF Moldova are un capital social de 51,9 milioane lei, divizat in 519 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei.

Pretul actiunilor SIF Moldova a crescut in sedinta bursiera de miercuri cu 2,21%, la 1,431 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea societatii este de 742,8 milioane lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri