Bursa a scazut cu 0,29%, in linie cu pietele externe, corectia fiind temperata de ascensiunea actiunilor OMV Petrom (SNP) si Transgaz (TGN), insa prudenta investitorilor la tranzactionare a limitat lichiditatea la 25,9 milioane lei.
Majoritatea actiunilor au deschis ziua la preturi sub ultimele cotatii de vineri, insa dupa primele doua ore titlurile OMV Petrom au trecut pe crestere si au temperat, astfel, corectia pietei. In a doua parte a zilei, ascensiunea titlurilor companiei petroliere s-a accelerat la peste 2% si odata cu revenirea actiunilor Transgaz piata a trecut pe crestere usoara.

Totusi, in ultimele minute ascensiunea titlurilor OMV Petrom s-a temperat de la aproape 3% la 0,82%, iar piata s-a intors pe scadere, scrie Mediafax.

Ultimele operatiuni cu actiunile OMV Petrom au fost realizate la 0,3821 lei, pret in crestere cu 0,82%, iar titlurile Transgaz au avansat cu 0,54%, la 261,4 lei. Evolutia actiunilor OMV Petrom a venit pe al patrulea rulaj din piata, de 1,4 milioane lei, iar transferurile cu titlurile Transgaz au cumulat 380.000 de lei.

Florin Ilie, director Piete de capital la ING Bank, considera ca ofertele secundare de vanzare anuntate la OMV Petrom, Transgaz si Transelectrica, daca se vor realiza, ar fi principalul catalizator al acestor actiuni.

"Mai ales in cazul Transgaz, care este afectat relativ mai putin de reglementare ca procentaj din venituri, free float-ul scazut este principala problema de lichiditate si oferta secundara ar rezolva chiar acest aspect", a declarat Ilie.

Totodata, directorul adjunct de operatiuni al Prime Transaction, Adrian Barbulescu spune ca evolutia actiunilor OMV Petrom este determinata in principal de diverse declaratii privind vanzarea de stat a unui pachet de 9,84% din titlurile companiei.

"Principalul element speculativ il reprezinta pretul la care s-ar putea face aceasta vanzare. Cum acesta este o necunoscuta, ne putem astepta mereu la miscari semnificative in jurul valorii de 0,38 lei. In cazul Transgaz, cred ca actiunile beneficiaza in aceste momente de stirea legata de acordarea dividendului.

Pana la data de inregistrare ne putem astepta la o cotatie mai stabila cu usoare aprecieri", a adaugat el.

Evolutia actiunilor OMV Petrom si Transgaz au influentat si evolutia celorlalti indici bursieri in care sunt cuprinse. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a incheiat ziua in scadere cu doar 0,25%, iar indicele BET-NG, care inglobeaza actiunile companiilor din sectorul energetic, a consemnat o corectie de 0,36%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), a coborat cu 0,81% sub nivelul de vineri.

Totodata, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea, a scazut cu 1,59%, influentat de titlurile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4),c are au coborat cu 3,66% si, respectiv, cu 2,59%.

Florin Ilie spune ca piata este influentata in primul rand de factorii externi, intrucat pe plan intern, in Romania, "lucrurile sunt cunoscute si internalizate de investitori".

"Nu sunt surprize (pe plan local -n.r.), cu bune si rele, revenire economica lenta,
consolidare bugetara in curs, cu riscuri controlate in perspectiva anului electoral 2012", a afirmat brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 16,3 milioane lei, desi majoritatea transferurilor au vizat pachete foarte mici de actiuni. La finalul sedintei, titlurile Fondului erau in stagnare, la 0,54 lei.

Actiunile FP au asigurat 63% din lichiditatea bursei, de 25,9 milioane lei (6 milioane euro).

Brokerul de la Prime Transaction spune ca actiunile Fondului au intrat in ultimele zile intr-o perioada de consolidare, fiind sustinute vizibil de unii cumparatori mai mari, iar o buna parte din "socul" valului potential de actiuni provenite din noile despagubiri este luat in pret.

"Totusi, daca vom asista la o deteriorare a conditiilor generale de piata, nici titlurile FP nu vor face nota discordanta", a afirmat Barbulescu.

Florin Ilie considera principalul motiv pentru revenirea actiunilor Fondului il reprezinta discount-ul fata de valoarea activului net al Fondului, care este atractiv pentru investitori. El a adaugat ca desi statul a pierdut controlul in AGA la FP, stirea nu este inca nu este un factor motrice determinant la acest moment pentru evolutia actiunilor, desi este un element pozitiv, in principiu.

"Trebuie concretizat in noile reguli de vot si apoi in efecte reale in privinta managementului detinerilor Fondului", a explicat brokerul.

Rulajul pietei, de 25,9 milioane lei (6 milioane euro), a fost cu 33% mai redus decat valoarea cumulata a operatiunilor din sedinta precedenta, de 38,6 milioane lei (9,2 milioane euro).

"Vara aceasta se anunta a fi interesanta, presarata cu multe tensiuni in pietele financiare. Prin urmare volatilitatea va fi destul de ridicata si este posibil sa avem si cate o sedinta cu panica. Intr-un astfel de climat este de asteptat ca pe momentele de acumulare a tensiunii sa avem de-a face cu volume destul de slabe urmate de o crestere puternica a acestora cand vor fi eliberate diverse stiri. Este evident ca aceasta vara va fi dominata de informatiile legate de statele cu probleme si probabil si discutii discordante despre marirea sau nu a plafonului de indatorare al SUA", a conchis brokerul de la Prime Transaction.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,1%. Investitorii au reactionat negativ la informatia ca ministrii Finantelor din zona euro au amanat luni decizia finala privind urmatoarea transa, de 12 miliarde euro, din acordul incheiat anul trecut cu Grecia, pentru a forta guvernul de la Atena sa adopte un program de masuri de austeritate si privatizari. Grecia are nevoie de bani pana la jumatatea lunii viitoare pentru a evita intrarea in default (incapacitate de plata)

Linia descendenta a pietelor mature era urmata si de bursele din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii de cel mult 1,2%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri