Actiunile OMV Petrom (SNP) au crescut joi cu 1,76%, dupa ce in primele minute pretul a urcat cu peste 5% pe fondul anuntului privind pretul maxim din oferta, intr-o piata in crestere cu doar 0,09% si unde titlurile Fondului Proprietatea (FP) au continuat sa asigure peste jumatate din lichiditate.
Primul transfer cu actiunile OMV Petrom a fost operat la 0,405 lei, in crestere cu 1,76%, iar apoi pretul a avansat pana la un maxim de 0,42 lei, cotatie cu 5,52% peste inchiderea de miercuri.

La finalul zilei, titlurile erau cotate la 0,405 lei, cu 1,76% peste ultimul pret de miercuri si cu aproape 12% sub nivelul maxim, de 0,46 lei/actiune, solicitat de stat la vanzarea pachetului de 9,84% din capital.

Interesul pentru compania petroliera a fost semnificativ mai mare decat in sedinta precedenta, actiunile OMV Petrom consemnand al doilea rulaj din piata, de 4 milioane lei. Suma este de peste sase ori mai mare decat lichiditatea din sesiunea precedenta, de 638.000 de lei.
Daca tot pachetul de actiuni OMV Petrom scos la vanzare va fi cumparat la pretul maxim, statul va incasa 2,564 miliarde lei (610 milioane euro). Astfel, vanzarea pachetului de 9,84% din titlurile OMV Petrom ar putea fi cea mai mare oferta derulata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, considera ca evolutia actiunilor OMV Petrom a reprezentat "un salut" al investitorilor, care s-au convins ca statul va derula oferta si aceasta nu va ramane doar o promisiune.

"Este o reactie de simpatie vis-a-vis de faptul ca statul va face aceasta oferta. Pretul maxim propus este un indiciu bun pentru investitorii care vor sa subscrie in oferta. Deoarece nu este cu mult peste cotatiile din piata, investitorii isi pot face o idee cam cat va fi acel pret de referinta, cel minim. Eu cred ca va fi undeva in jur de 0,35 lei/actiune. Important este ca statul face aceasta oferta si, astfel, va creste free-float-ul (numarul de titluri aflate la tranzactionare - n.r.) actiunilor Petrom si in piata vor intra investitori straini de calibru, care s-ar putea uita si spre alte titluri listate la BVB", a declarat Murgoci, pentru Mediafax.

El a adaugat ca imbunatatirea ratingului Romaniei de catre Fitch ar putea reprezenta un atuu pentru incheierea cu succes a ofertei de la OMV Petrom.

Cele mai multe actiuni de la BVB au fost tranzactionate pana la inchiderea sedintei la preturi apropiate de ultimele cotatii de miercuri, iar investitorii au introdus ordine pentru volume reduse.

"Era normal ca entuziasmul investitorilor dupa imbunatatirea ratingului Romaniei sa dureze putin, pentru ca majoritatea tranzactiilor sunt realizate de jucatori romani, care nu dispun de sumele pe care le au investitorii institutionali pentru a tranzactiona. Din acest motiv si lichiditatea a revenit la un nivel destul de redus. Probabil ca unii investitori isi pastreaza deja banii pentru oferta de la Petrom care va incepe saptamana viitoare, insa nu trebuie sa uitam si ca suntem intr-o luna de vara, cand de regula rulajele sunt mici", a explicat Murgoci.

El considera ca investitorii straini care nu puteau investi in Romania din cauza ratingului "slab" vor intra mai tarziu in piata si numai dupa ce isi vor face anumite analize.

"Acestia se misca mai incet, insa cand se misca o fac pe un termen indelungat. Trebuie sa studieze mai bine situatia din Romania si abia apoi vor incepe sa intre, iar astfel de miscari vor fi vizibile in piata, atat la capitolul volume, cat si la preturi", a adaugat brokerul.

La finalul sedintei indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,21%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,38% peste nivelul de miercuri.

Actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 0,95%.

Totodata, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 0,34%.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 41,8 milioane lei (9,9 milioane euro), valoare cu 12% mai redusa decat lichiditatea sedintei precedente, de 47,6 milioane lei (11,3 milioane euro).

Murgoci crede ca abia din luna august, cand se vor anunta rezultatele financiare semestriale, investitorii vor fi mai activi la tranzactionare.

"Istoric vorbind, luna august este una in care incepe sa creasca interesul investitorilor pentru tranzactionare, deoarece dupa publicarea rezultatelor financiare jucatorii pot vedea cum stau companiile fata de bugete", a afirmat el.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 25 milioane lei, si au asigurat 60% din rulajul bursei.

Investitorii nu au reactionat vizibil la propunerea Franklin Templeton de a lista Fondul si pe bursa de la Varsovia, astfel ca majoritatea tranzactiilor au fost realizate la preturi apropiate de cel de miercuri. Totusi, spre finalul sedintei, unele ordine de cumparare au ridicat cotatiile, astfel ca actiunile FP au crescut cu 1,62%, la 0,5335 lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu cel mult 1,1%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu pana la 1,8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri