Oficialii Bursei din Viena au lansat un atac fara precedent la adresa Bursei din Varsovia acuzanu-i pe polonezi, printre altele, ca se lauda cu listari facute in piete nereglementate si ca sunt o bursa “in continuare sub controlul statului”.
Chiar daca oficial nimeni nu mentioneaza acest lucru, decizia administratorilor Fondului Proprietatea de a propune actionarilor o listare secundara pe Bursa de la Varsovia reprezinta scanteia care a declansat reactiile austriecilor din ultima perioada.

Este bine ca de cele mai multe ori sa aruncam o privire mai atenta la ce se intampla in culise, deoarece detaliile adesea dezvaluie adevarul. Este adevarat ca in 2011, la Bursa din Viena, a existat o singura oferta publica. In acelasi timp, Bursa de Valori din Varsovia a reusit sa listeze 100 de companii noi. Daca cineva priveste mai atent, isi da seama ca: in primul rand, din cele 100 de oferte publice derulate la Bursa din Varsovia, 80 au fost admise pe segmentul New Connect, piata nereglementata”, se mentioneaza intr-un comunicat al Bursei din Viena.

Acestia spun ca in august 2011, pe bursa austriaca erau listate, in total, 108 companii, fata de 697 la Varsovia. Capitalizarea pietei per companie a fost de 801,4 milioane de euro in Viena si de 207,52 milioane de euro in Varsovia. Cifra de afaceri medie lunara per companie a fost de 44,54 milioane de euro in Viena si de 13,93 milioane de euro in Varsovia.

“Aceste cifre demonstreaza ca Bursa din Viena, o companie de servicii din sectorul privat, este cea mai atractiva bursa din Europa. La polul opus, Bursa din Varsovia este in continuare sub controlul statului si primeste sprijin masiv de la guvernul local”, au declarat reprezentantii Wiener Börse.

Potrivit austriecilor, peste doua treimi din volumele de tranzactionare de pe Bursa din Viena sunt generate de investitorii internationali, majoritatea fiind din SUA si Marea Britanie. Prin comparatie, doar 29% din volumele tranzactionate pe Bursa din Varsovia sunt generate de investitorii internationali.

Pana la ora redactarii acestui articol, reprezentantii Bursei din Varsovia nu au oferit o reactie oficiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri