Bursa a crescut cu 2,88% si a recuperat astfel o parte din scaderea de 5,3% inregistrata in precedentele trei sedinte, pe o lichiditate in revenire si asigurata in proportie de 42% de tranzactii negociate cu actiuni Ropharma (RPH), SIF Moldova (SIF2), Fondul Proprietatea (FP) si Retrasib (RTRA).
Piata locala a avansat cu peste 1% inca de la deschidere, revenirea fiind determinata de mentinerea burselor externe pe crestere, de pana la 2,9%. Totusi, la fel ca in precedentele sedintei, amplitudinea variatiilor de pe piata locala a fost mai redusa decat cea a miscarilor de pe bursele externe, care au urcat cu pana la 4,6%.

"Explicatia decalajului dintre piata romaneasca si bursele externe atunci cand acestea cunosc un reviriment tine de prezenta slaba a cumparatorilor in ringul autohton, iar cei prezenti adopta mai degraba o atitudine de asteptare, preferand acumularea defensiva in aceasta perioada de nesiguranta si nelinisti pe plan international", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, potrivit Mediafax.

La finalul anului, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 3,45%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,48% peste inchiderea de luni.

Totodata, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si a titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 3,4%.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, al primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, a avansat cu 3,33%.

Investitorii au tranzactionat actiuni pe piata principala de 27,3 milioane lei (6,4 milioane euro), suma reprezentand 58% din rulajul de pe segmentul actiunilor, de 47,3 milioane lei (11 milioane euro).

In primele doua ore au fost realizate si sase tranzactii negociate cu actiuni Ropharma (RPH), SIF Moldova (SIF2), Fondul Proprietatea (FP) si Retrasib (RTRA), in valoare cumulata de 20 milioane lei (4,6 milioane euro). Suma reprezinta restul de 42% din rulajul pietei actiunilor.

"Deal-urile pot fi puse pe seama unor balansari in portofoliul unui asset manager (administrator de fonduri si active -n.r.)", a afirmat Chisu.

Valoarea tututor tranzactiilor cu actiuni, de 47,3 milioane lei (11 milioane euro), a fost de aproape doua ori mai mare decat rulajul de luni, de 24 milioane lei (5,6 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea s-au mentinut in topul rulajelor, cu operatiuni de 15,3 milioane lei, iar pretul a crescut cu 3,6%, la 0,4455 lei. Cu actiunile FP au fost realizate si doua deal-uri cu 0,1% din titlurile Fondului, pentru 6,1 milioane lei.

Actiunile Erste au continuat sa creasca vizibil si marti, impulsionate de evolutia de pe piata de la Viena. Market makerii de la BVB au ridicat pretul inca de la deschidere, pentru a-l aduce la un nivel apropiat de cel de pe bursa din Austria. La finalul sedintei, pe busa de la Bucuresti actiunile Erste erau in crestere cu 10,15%, la 90,1 lei (20,9 euro), iar pe piata de la Viena avansau cu 9,31%, la 20,72 euro.

"Vestile legate de masurile propuse de liderii europeni au oferit o noua gura de oxigen burselor din regiune si de peste ocean, dar situatia economico-financiara are inca multe necunoscute care pot oricand sa surprinda negativ pietele inducand deprecieri in continuare. Din acest motiv consider ca este putin probabil ca evolutia bursei romanesti sa fie una diferita de cea a climatului international, iar o revenire a cotatiilor indicilor spre nivelele de la inceputul anului este putin probabila", a mai spus brokerul de la IFB Finwest.

Bursele vest-europene au urcat cu pana la 4,6%, iar pietele din Europa Centrala si de Est au crescut cu cel mult 4,5%. Investitorii au reactionat pozitiv inca de luni la unele informatii ca oficialii europeni lucreaza la un plan de a folosi Fondul European de Stabilitate Financiara drept "parghie" pentru a obtine mai multe fonduri destinate sprijinirii tarilor cu probleme financiar-fiscale severe.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri