Brokerul Cristian Sima a fost instiintat, in cadrul unei comisii rogatorii, ceruta in Elvetia de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti , ca este urmarit penal si ca poate da o declaratie in calitatea de suspect, au declarat vineri surse judiciare.

Cristian Sima a fost anuntat prin comisia rogatorie facuta cu autoritatile judiciare elvetiene de faptul ca este urmarit penal in Romania, prin aceeasi comisie rogatorie putand da, daca doreste, si o declaratie in calitate de suspect. Potrivit acelorasi surse, dupa finalizarea acestei comisii rogatorii, indiferent daca Sima va da sau nu o declaratie, anchetatorii vor pune in miscare actiunea penala pe numele brokerului, dupa finalizarea administrarii probatoriului in dosar, scrie Mediafax.

Sursele citate au precizat ca pana la acest moment cel putin doi dintre directorii care au lucrat cu Sima au dat declaratii nefavorabile acestuia, iar anchetatorii urmeaza sa stabileasca daca se extinde urmarirea penala si in cazul acestora.

Cristian Sima, fost presedinte al Consiliului de Administratie si director general al Bursei de la Sibiu - Sibex, nu a mai putut fi contactat din 1 octombrie 2012 si, potrivit unor zvonuri din piata de capital, ar fi disparut cu banii unor clienti care tranzactionau pe piete externe printr-o firma detinuta de el. Potrivit unor surse din piata de capital, tranzactiile pe pietele externe au fost operate prin WBS Holding, firma detinuta de Sima si inregistrata in Insulele Virgine Britanice. O alta ipoteza vehiculata este ca Sima ar fi pierdut banii mai multor clienti in urma acestor tranzactii, cu grad ridicat de risc.

Surse din piata de capital au declarat, pe 10 octombrie 2012, ca Sima a transmis la 1 octombrie 2012 un email unui director de la bursa din Sibiu in care scria ca i-au fost furate laptopul, telefonul, actele si cardul bancar si cerea blocarea acestora. Angajatii Sibex au incercat de mai multe ori, fara succes, sa il contacteze pe Sima, care a fost revocat de la conducerea bursei pe 10 octombrie 2012.

In aceeasi zi, Sima a trimis trei scrisori. "Avionul care traverseaza Atlanticul imi creaza o ciudata senzatie de pace si liniste, toata lumea a adormit brusc, lasandu-ma parca sa-mi hotarasc singur sfarsitul. Decizia finala e luata. As vrea sa fiu un razboinic Ronin, dar nu sunt. Sunt singur si am nevoie de timp mai mult decat am nevoie sa traiesc. Cand va izbucni scandalul, toti ma vor acuza ca am fugit cu zeci de milioane de dolari in cine stie ce insula din Pacific", scria Sima. El preciza ca mai are 2.500 de franci, trei carti de credit blocate si un cont in bursa la GS de 10.000 de euro.

"Moral sunt responsabil in totalitate de pierderile clientilor, desi au semnat ca isi asuma riscul, dar oare moral sunt responsabil si de castigurile de pana acum? Am fost mereu un luptator si cred si acum ca lucrurile s-ar fi putut salva, dar mi-era imposibil sa-mi continuu ipocrizia pentru a satisface o lacomie generala a clientilor, lacomie pe care am exploatat-o la maxim in demersul meu de a le castiga increderea si respectul", a mai spus Sima. Doua zile mai tarziu, pe 12 octombrie 2012, Sima sustinea intr-o emisiune TV, unde a intrat in direct, ca este in Reykjavik (Islanda) si ca a plecat de frica din tara, intrucat i s-ar fi cerut sa isi cedeze toate activele pe care le are dupa ce a pierdut banii clientilor sai.

Sima a fost actionar la WBS Romania pana in 2011, cand a vandut actiunile pentru a evita o incompatibilitate cu functiile de presedinte CA si director general al Sibex. Pe data de 24 septembrie Sima a vandut pachetul de actiuni de 9% pe care il mai detinea la firma Media Bit Software SRL din Bucuresti, care opereaza site-ul de stiri hotnews.ro. La sfarsitul lunii septembrie 2012, pe piata de capital au existat unele zvonuri potrivit carora Sima ar fi promis unor clienti ai firmei sale care erau si actionari ai Sibex ca le va cumpara prin intermediul Casei de Compensatie si a Depozitarului Sibex titlurile detinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piata. Acest scenariu incalca insa prevederile pietei de capital.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri