Cursul de schimb a fost singurul lovit joi de caderea Guvernului Dancila, in vreme ce reactia investitorilor pe Bursa de la Bucuresti (BVB) a fost practic inexistenta. Brokerii si managerii de bani spun ca instabilitatea politica era anticipata in piata locala, in vreme ce pentru investitorii straini, cel putin pentru moment, schimbarea Guvernului reprezinta un eveniment minor.

“Realist vorbind, de la etajul 50 al unei cladiri din New York un investitor strain nu simte chiar orice miscare din Bucuresti, imediat ce are loc. Chiar daca, intr-adevar, caderea Guvernului poate insemna instabilitate, investitorii straini sunt obisnuiti, de exemplu, cu schimbari de Guvern in Italia o data la 2 ani. In aceste conditii se pune intrebarea ‘cat de mult mai conteaza pentru acesti investitori faptul ca se schimba un Guvern in Romania?”, spune Dragos Manolescu, director general adjunct al OTP Asset Management, divizia de fonduri de investitii a OTP Bank Romania.

BNR a anuntat joi un curs de schimb oficial de 4,7498 lei/euro. Guvernul PSD a cazut insa dupa anuntul Bancii Nationale, astfel ca, deprecierea leului s-a simtit doar in piata interbancara. Astfel, pe interbancar, leul s-a depreciat usor, cursul atingand un nivel maxim de 4,7540 lei/euro.

Cititi si Ce estimari au bancile pentru cursul de schimb la finalul acestui an

“Pana la aceasta ora (n.red. joi, ora 15:00) pe Bursa de Valori Bucuresti nu a existat o reactie evidenta a investitorilor la caderea Guvernului. Motiunea s-a ‘simtit’ usor doar pe cursul de schimb. In piata era asteptata instabilitate politica – fie ca vorbeam de schimbarea Fuvernului, fie ca am fi vorbit de mentinerea Guvernului si continuarea unui conflict intre putere sau opozitie”, spune Simion Tihon, broker in cadrul firmei de intermediere financiara Prime Transaction.

Bursa de Valori Bucuresti inregistra o scadere minora, de 0,1% pe indicele BET inainte de votul motiunii de cenzura. Anuntul caderii Guvernului Dancila nu a provocat reactii notabile in piata, valoarea tranzactiilor mentinandu-se aproape constanta, in vreme ce principalii indici au continuat sa scada usor. La o ora dupa caderea Guvernului, BET pierdea 0,2%.

Nu ma astept sa vedem investitori straini care ies la vanzare pe bursa din cauza ca a cazut Guvernul. Pentru ca acest lucru sa se intample, ar insemna ca acestia se asteapta la ceva rau in continuare, ceea ce nu cred ca este cazul”, mentioneaza Simion Tihon.

La ora 16:00, actiunile Romgaz erau cele mai tranzactionate de pe bursa, cu o lichiditate de 58,9 mil. lei, cu mult peste media obisnuita. Tranzactiile au fost insa realizate inainte de motiunea de cenzura, brokerii considerand putin probabil ca acesta sa fie motivate de schimbarea Guvernului. Titlurile Romgaz scadeau astfel cu 0,8%, Banca Transilvania pierdea 0,6%, Petrom era in urcare cu 1,2%, in vreme ce actiunile Fondul Proprietatea erau in stagnare.

“Ma astept ca investitorii straini sa fie mai degraba atenti la negocierile care vor urma in urmatoarele zile intre SUA si China, pe tema conflictului comercial. Chiar daca ar exista vanzari improtante din partea acestora pe bursa sau pe titlurile de stat romanesti, cred ca ar fi chiar un moment bun de intrat la cumparare”, a concluzionat reprezentantul OTP AM, Dragos Manolescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri