Bursa de energie OPCOM a inaintat Ministerului Mediului o propunere pentru a organiza o platforma bursiera centralizata prin care sa se tranzactioneze certificate de emisii cu livrare fizica, asigurate prin Registrul National, a spus Rodica Popa, sef de serviciu in cadrul OPCOM.

Platforma bursiera ar putea functiona pe baza de tranzactii bilaterale intre vanzator si cumparator, pana la momentul la care Registrul National va deveni operational.

"Din discutiile de pana acum, am inteles ca pe platforma vom putea face tranzactii bilaterale pana la alimentarea conturilor operatorilor din Registrul National", a declarat, potrivit NewsIn, oficialul OPCOM.

Ea a adaugat ca, in prezent, platforma este pregatita din punct de vedere tehnic, aceasta fiind configurabila pentru tranzactii de orice tip. Pentru ca platforma bursiera sa devina operationala, mai este nevoie ca Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) si Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) sa-si dea acordul, a precizat Popa.

Toti operatorii interesati de vanzarea sau cumpararea de certificate care se inscriu pe respectica platforma bursiera vor putea face tranzactii.

"OPCOM nu va percepe costuri la fel cum nu percepe nici pe celelalte piete administrate deja", a mai spus Popa.

Corelarea pe piata a tranzactiilor cu certificate de emisiuni de gaze de sera se va face dupa cantitate si pret, din momentul in care operatorii vor avea conturile alocate prin Registrul National.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Rezerva Federala a SUA ia măsuri de urgență de teama coronavirus
Setari Cookie-uri