Actiunile din sectorul energetic si al materiilor prime de pe pietele de capital internationale au fost afectate de scaderea preturilor la petrol, aur, cupru si grau, considerate ca fiind cele mai performante industrii ale anului trecut.
Producatorii de energie, a caror evolutie este urmarita de indicele global MSCI World pierduse ieri, aproape de inchiderea sedintei de tranzactionare de la Bucuresti, un procent, ceea ce creste deprecierea sa din mai si acum la un record de 21%. Companiile de minerit, din domeniul agriculturii si cel al chimiei din cadrul aceluiasi indice a pierdut 1,6%, extinzand pierderile pana la 22%, cel mai ridicat nivel de pana acum, informeaza Bloomberg. O piata bear este caracterizata de o pierdere de peste 20% a indicilor reprezentativi.

Exxon Mobil, Gazprom si StatoilHydro au pierdut peste 19% din 3 iulie, cand pretul petrolului a atins cel mai ridicat nivel, din cauza deprecierii “aurului negru”. Scaderile vanzarilor de case, automobile si avioane au impins in jos producatorii de cupru si aluminiu BHP Billiton si Alcoa.

“Preturile marfurilor au ajuns la un punct sufocant. Viitoarele dovezi ale unei incetinirii a cresterii economiei globale va pune presiune la vanzare pe actiunile din domeniul mineritului si al resurselor energetice”, a declarat Nader Naeimi, analist de investitii in cadrul companiei AMP Capital Investors din Sydney care supervizeaza active in valoare de 108 miliarde de dolari.

Indicele energetic global MSCI World Energy a pierdut 28% anul trecut, in timp ce actiuniilor din sectorul materiilor prime au avansat cu 31% pe fondul intrecerii ofertei de catre cererea de materiale de constructii din partea tarilor cu economii in curs de dezvoltare.

Companiile petroliere si de gaze naturale din cadrul indicelui Standard & Poor 500 au intrat intr-o piata bear, de luni, in timp ce producatorii de materii prime din SUA si-au majorat pierderile din 16 mai la 18,5%. Sase din zece grupuri industriale din indicele reprezentativ american al actiunilor s-au depreciat cu peste 20% fata de maxime.

“Perceptia conform careia cresterea economia globala se incetineste face ca cererea pentru marfuri sa scada, iar preturile vor scadea in continuare de la aceste nivele”, considera Park Sehick, manager de fond in cadrul Hanwha Investment Trust Management Co. din Seoul, care detine 1 miliard de dolari in actiuni.

Cresterea economiei globale se va reduce la 4,1% in acest an si la 3,9% in 2009, fata de 5% in 2007, potrivit datelor publicate luna trecuta de Fondul Monetar International.

Aurul a coborat la minimul ultimelor sase saptamani

Pe piata europeana, pretul aurul s-a depreciat, ieri, cu 1,5% pe fondul unor vanzari masive pe bursele de marfuri, in contextul in care petrol, metalele de baza si cereale s-au ieftinit, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Dolarul s-a apreciat fata de un cos de monede pana la cel mai inalt nivel din ultimele sapte saptamani, iar pretul petrolului a coborat cu peste 2 dolari/baril, pana la cel mai scazut nivel al ultimelor trei luni. Aprecierea dolarului exercita presiuni asupra pretului aurului, deoarece scade atractia sa pentru investitii alternative si il face mai scump pentru cei ce detin alte valute.

Daca aurul nu se va putea mentine peste pragul de 880 dolari/uncie, s-ar putea ieftini pana la 855-845 dolari/unice, a mentionat Simon Weeks, directorul diviziei de metale pretioase de la Bank of Nova Scotia.

Aurul s-a ieftinit ieri pana la un nivel minim al ultimelor sase saptamani, de 881,80 dolari/uncie, de la 895,55-896,95 dolari/uncie in partea a doua a sedintei de tranzactionare de luni a bursei din New York.

Petrolul brut s-a ieftinit pe piata din Statele Unite pana la cel mai scazut nivel al ultimelor trei luni, de circa 118 dolari/baril, pe fondul datelor privind cresterea ofertei Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si reducerea cererii pe pietele din Europa si SUA. Scaderea pretului petrolului influenteaza, de asemenea, aurul.

Alte metale pretioase, precum platina si paladiul, si-au mentinut tendinta de ieftinire din ultimele doua sedinte. Platina a ajuns la cel mai mic pret al ultimelor sase luni, de 1.529 dolari/uncie. Preturile metalelor pretioase au fost afectate de inrautatirea perspectivelor sectorului auto.
Vinerea trecuta, Nissan, General Motors si BMW au raportat rezultate slabe, iar vanzarile de automobile din Statele Unite au atins cel mai scazut nivel din ultimii 16 ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri