Perioada de stabilizare a pietei de capital romanesti pe care o asteptau specialistii in saptamanile anterioare se lasa asteptata. Desi vineri, bursa a inchis cu o usoara crestere, prima sedinta a saptamanii a debutat cu scaderi pe toti indicii, pe o lichiditate in scadere.
Specialistii spun ca aceasta tendinta ar putea continua pe termen scurt, daca analizam atat semnalele tehnice, cat si cele legate de conjunctura internationala.

“Evolutia bursei este determinata in continuare de aceleasi motive ca si pana acum. Este o stare de dezagregare, o lipsa generala a increderii in actiuni, chiar daca majoritatea emitentilor au raportat rezultate bune”, a declarat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Ieri, lichiditatea totala a fost de 4,8 milioane de euro. Analistul spune ca desi tranzactiile sunt foarte putine, se vinde mai mult decat se cumpara. “Este si perioada de vacanta, activitatea este mai redusa, in general, dar se pare ca multi vand la preturile acestea foarte joase. Probabil explicatia este ca le vad si mai jos, nu mai au incredere in bursa si prefera sa iasa chiar si la aceste nivele”, a mai spus acesta.

BET si BET-FI se apropie de noi praguri de rezistenta


Indicii bursei de Valori au ajuns in sedinta de ieri la minimele ultimilor trei ani. Societatile de Investitii Financiare s-au depreciat in cursul zilei de ieri dupa o sedinta mai putin lichida decat precedenta. Indicele BET-FI a pierdut 2,46%, pana la 31.230,39 puncte, depreciere venita dupa o zi terminata pe corectii in Europa. Indicele BET s-a depreciat cu 0,89%, pana la 5.636,13 puncte. “Este de urmarit evolutia acestui indice in minimele construite in iulie. Daca acestea vor rezista putem asista la o linistire a pietei pe termen scurt. De asemenea, este de remarcat volumul mare de actiuni transferate pe Banca Transilvania”, ne-a declarat Mihai Hancu, broker la Intercapital Invest.

Indicele BET-C a coborat cu 0,42%, pana la 4.158,95 puncte, iar indicele BET-XT a pierdut 1,12%, pana la 579,76 puncte. BET-NG a coborat cu 0,41%, ajungand la 786,33 puncte.

Actiunile SIF Banat-Crisana au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 3,39 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 3,23%, in vreme ce cotatia titlurilor TLV a coborat cu 1,33%, la 0,2970 lei, in urma unor schimburi de 2,38 milioane lei.

Schimburile cu actiuni SIF Moldova au insumat 1,75 milioane lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 1,32%, in timp ce actiunile SIF Oltenia au inregistrat o lichiditate de 1,57 milioane lei si s-au depreciat cu 3,03%. Titlurile Petrom s-au scumpit cu 0,68%, pe fondul unui rulaj de 1,23 milioane lei, iar actiunile SIF Muntenia au pierdut 0,98%, la 1,01 lei.

Pragurile tehnice si bursele internationale indica noi scaderi

Estimarile analistilor se rezuma la perioade de timp mai lungi, este mai greu de anticipat evolutia. Astfel, in opinia acestora, principalii factori care vor determina trendul bursei pe termen scurt sunt factorii internationali, dar si indicatorii de analiza tehnica.

Bursa din Statele Unite vine dupa cateva zile de consolidare. Stirile negative receptionate in cursul zilei au avut un impact negativ asupra dolarului american si asupra barilului de petrol care s-a apreciat cu peste un dolar fata de inchiderea de vineri. Piata americana a deschis pe corectie, a explicat Hancu.

“Daca indicele DOW Jones nu va reusi sa reziste in aceasta zona, ne putem astepta la caderi cel putin pana in minimele inregistrate luna trecuta. Piata din Romania este corelata cu bursele externe. Daca acestea nu reusesc sa se stabilizeze, nu ne putem astepta la reveniri mai serioase la noi, decat strict speculative de mica amploare”, a conchis brokerul Intercapital Invest.

Paul Brendea sustine ca este greu sa anticipeze pe termne mai lungi, dar in urmatoarea perioada se asteapta la continuarea scaderilor, desi ar trebui sa asistam si la un rebound, macar de 2-3 procente.

“Este ingrijorator faptul ca saptamana trecuta au fost sparte niste praguri de rezistenta foarte sensibile si este posibil sa vedem scaderi in continuare. Este un semnal tehnic deloc imbucurator. Daca mai scade, ne-am putea confrunta cu un al treilea val de scaderi mari din acest an (dupa cel din ianuarie si cel din iunie-iulie), ceea ce ar fi destul de periculos”, a mai spus Brendea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri