Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a hotarat suspendarea, pentru doua saptamani, a autorizatiei de functionare a Broker Cluj (BRK), incepand de vineri, si a actiunilor casei de brokeraj, tranzactionate la prima categorie a Bursei, a informat arbitrul pietei de capital.
[Update 2] Clienti ai Broker Cluj migreaza spre BT Securities

Clienti ai Broker Cluj (BRK) contacteaza agentii de bursa ai casei de brokeraj BT Securities pentru ca nu mai pot in acest moment sa isi tranzactioneze instrumentele financiare, a declarat, citat de NewsIn, Rares Nilas, directorul general al BT Securities.

"Sunt clienti ai SSIF Broker care, in momentul de fata, se indreapta spre BT Securities, adica ei vin spre noi, nu ii cautam noi, tocmai pentru ca sunt in situatia de a nu-si mai putea tranzactiona instrumentele financiare", spune Nilas.

Reactia directorului BT Securities vine in contextul in care presedintele Broker Cluj, Petru Prunea, declarase ca reprezentantii diviziei de brokeraj a Bancii Transilvania contacteaza clientii Broker pentru a merge la ei.

Nilas a precizat ca BT Securities nu are nicio legatura cu problemele de la Broker Cluj si, mai mult, nici nu ar fi avut cum sa aiba acces la clientii rivalului din Cluj.

"De azi dimineata clientii nostrii primesc telefoane de la BT Securities pentru a merge la ei", a spus Petru Prunea.

[Update1] Clientii Broker Cluj au interzis la derivatele jucate la Sibiu


Broker Cluj nu mai poate deschide noi pozitii futures si options, in nume propriu sau in numele clientilor, la Bursa din Sibiu, ca urmare a deciziei Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare de a suspenda pentru doua saptamani activitatea casei de brokeraj, a informat bursa sibiana.

In schimb, intermediarul si clientii acestuia vor putea mentine sau inchide pozitiile existente. Astfel, singurele operatiuni care pot fi realizate prin intermediul Broker Cluj vor fi cele de alimentare a contului de marja, pentru pozitiile existente sau de retragere a banilor din acest cont.

"Asiguram clientii ca aceasta decizie nu cauzeaza probleme bunei functionari a procesului de garantare si decontare, iar regulamentul nostru, aprobat de CNVM este unul clar, permitand inchiderea sau mentinerea pana la scadenta a pozitiilor detinute de clientii SSIF Broker", arata presedintele Sibex, Teodor Ancuta, in comunicatul transmis de Bursa din Sibiu.

Bursa sibiana a anuntat, de asemenea, ca derivatele pe actiunile SSIF Broker vor fi suspendate de la tranzactionare, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a decis suspendarea de pe piata la vedere a titlurilor casei de brokeraj.

"Derivatele pe actiunile SSIF Broker sunt singurele pe care nu pot fi facute nici un fel de operatiuni, intrucat suspendarea lor pe piata reglementata implica suspendarea acestora si pe piata derivatelor", a mai spus Teodor Ancuta.

In sedinta de ieri a Bursei, actiunile Broker Cluj au fost suspendate mai mult de o ora de la tranzactionare, dupa ce informatiile privind neregulile de la sucursala din Deva au afectat puternic cotatia titlurilor, care se prabusea cu 14%.

In aceeasi zi, casa de brokeraj a anuntat ca isi inchide temporar sediul din Deva, pe fondul crizei si a unor nereguli descoperite la sucursala respectiva. Neregulile se refera la o frauda estimata la cateva zeci de miliarde de lei vechi, savarsita prin ridicarea unor sume de bani cu chitante false.

Ce urmeaza in cazul fraudei de la Broker Cluj?

Reprezentantii Broker Cluj au declarat ca dupa descoperirea fraudei au sesizat politia si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. CNVM a decis sa suspende pentru 45 de zile sucursala Broker Cluj din Deva si sa amendeze cu 10.000 lei directorul acestui sediu secundar, in urma neregulilor grave descoperite.

Conducerea Broker a hotarat transferarea temporara a operatiunilor sucursalei Deva la sediul central al Broker Cluj, pana la gasirea altor agenti de servicii de investitii financiare si pana la elucidarea sub toate aspectele a deficientelor descoperite.

SSIF Broker Cluj a avut un profit net de numai 3,45 milioane lei (947.800 euro), in primele noua luni ale anului trecut, de 9,5 ori mai mic decat cel din aceeasi perioada a lui 2007.

Afacerile companiei s-au cifrat la 7,43 milioane lei (2,04 milioane euro) in primele noua luni din 2008, in scadere de peste doua ori fata de cele de 18,05 milioane lei, afisate in aceeasi perioada din 2007. Principala cauza a diminuarii afacerilor casei de brokeraj este efectul crizei financiare asupra pietei de capital din Romania, reflectat in scaderea puternica a cotatiilor si a volumelor tranzactionate.

Presedintele Broker Cluj, Petru Prunea (foto), declarase ca frauda de la sucursala din Deva s-ar putea ridica la cateva zeci de miliarde de lei vechi, firma de brokeraj sesizand politia dupa ce a constatat ridicarea unor sume cu chitante false

Analiza fraudei de la Broker Cluj

Casa de brokeraj are in prezent un capital social de 144,73 milioane lei, divizat in 289,47 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,50 lei.

Capitalizare firmei de brokeraj este de 23,15 milioane lei (5,47 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,08 lei, stabilita in sedinta de joi, ultima dinaintea suspendarii titlurilor. Titlurile Broker Cluj sunt listate la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul BRK.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri