La mijlocul lunii martie, insa – cand am introdus pentru prima data ipoteza unei stabilizari a pietelor internationale de actiuni si de marfuri – am adnotat un asemenea scenariu cu perceptia unui tablou fundamental macro-global la fel de sumbru ca cel pe fondul caruia bursa americana a pierdut un sfert din capitalizare in debutul noului an. Faptul ca personal nu pot stabili corespondente rezonabile intre avansul burselor si perspectivele economice de ansamblu ma face rezervat - este motivul pentru care si in prezent ma limitez la a folosi expresia "stabilizare".

Procesul curent de stabilizare a pietelor financiare internationale se confrunta cu vulnerabilitati importante.

Intr-un top global al aprecierilor bursiere inregistrate in perioada care a trecut din 9 martie, Romania se afla pe locul 3, Rusia pe locul 5, Vietnam pe locul 6, iar Pakistan pe locul 9. Si mai interesant, bursa de actiuni din Ucraina ocupa primul loc. Toate aceste burse sunt, in opinia mea, doar castigatorii unui concurs de imprejurari – mai degraba decat semnale ale unui reviriment economic durabil. Peste un timp, deceptiile ar putea fi monumentale.
Pe de alta parte, bursele internationale de actiuni si de marfuri – notam saptamana trecuta – par a fi integrat deja in cotatii un cataclism apocaliptic. Atata vreme cat nimic apocaliptic nu se intampla, insa, vanzatorii raman intr-o postura vulnerabila in fata unei avalanse de inchidere in panica a pozitiilor short.

In aceeasi linie in care bursele de actiuni din Ucraina si Pakistan apar pe primele locuri in topul aprecierilor globale, pe Wall Street grupul titlurilor financiare conduce cresterile sectoarelor componente ale indicelui S&P 500.

NOTA: Acest material are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Tradeville SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate.
Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.
Mihai Nichisoiu
Analist piete internationale
Tradeville S.A.