Valoarea activelor detinute de fondurile suverane de investitii a scazut la trei mii de miliarde in 2009, fata de nivelul de 3,6 mii de miliarde atins la sfarsitul anului 2007, din cauza criuei financiare, conform unui studiu realizat de Deutsche Bank, citat de Reuters,
Raportul bancii germane privind fondurile de investitii detinute de stat a subliniat si perspectivele pozitive pe termen lung ale acestora, activele totale detinute de fondurile suverane urmand a creste de peste doua ori, la sapte mii de miliarde in urmatorii zece ani.

Fondurile suverane, care au inlocuit fondurile de risc si fondurile private de investitii ca principali actori de pe piata fuziunilor si achizitiilor, au suferit pierderi dupa ce au investit peste 80 miliarde dolari in sectorul bancar chiar inainte de izbucnirea crizei, potrivit NewsIn.

Deutsche estimeaza ca portofoliile tipice detinute de fondurile suverane ar fi inregistrat pierderi de 45% din valoare intre sfarsitul anului 2007 si inceputul anului 2009, reducand valoarea totala a portofoliilor detinute de aceste fonduri cu aproximativ 18%.

Insa, conform bancii, pierderile nu au fost realizate inca pentru ca fondurile nu au renuntat la investitiile mai putin profitabile.

Raportul arata ca in ciuda faptului ca fondurile suverane detin de trei ori mai multe active, ca valoare, decat fondurile de risc, amploarea acestora pe scena financiara internationala este in continuare limitata, in contextul global.

Activele fondurilor suverane reprezinta, ca valoare, mai putin de jumatate din rezervele valutare la nivel mondial, sub o sesime din activele fondurilor de pensii si mai putin de o zecime din capitalizarea pietelor bursiere, si doar 3% din activele detinute de banci.

Asia si Europa sunt in continuare directiile favorite ale fondurilor de investitii, 31% din sume indreptandu-se spre Asia, 30% in Uniunea Europeana si 20% in Statele Unite ale Americii.

In cadrul Uniunii Europene, Marea Britanie este principala tinta a investitiilor fondurilor suverane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri