Valoarea activelor detinute de fondurile suverane de investitii a scazut la trei mii de miliarde in 2009, fata de nivelul de 3,6 mii de miliarde atins la sfarsitul anului 2007, din cauza criuei financiare, conform unui studiu realizat de Deutsche Bank, citat de Reuters,

Raportul bancii germane privind fondurile de investitii detinute de stat a subliniat si perspectivele pozitive pe termen lung ale acestora, activele totale detinute de fondurile suverane urmand a creste de peste doua ori, la sapte mii de miliarde in urmatorii zece ani.

Fondurile suverane, care au inlocuit fondurile de risc si fondurile private de investitii ca principali actori de pe piata fuziunilor si achizitiilor, au suferit pierderi dupa ce au investit peste 80 miliarde dolari in sectorul bancar chiar inainte de izbucnirea crizei, potrivit NewsIn.

Deutsche estimeaza ca portofoliile tipice detinute de fondurile suverane ar fi inregistrat pierderi de 45% din valoare intre sfarsitul anului 2007 si inceputul anului 2009, reducand valoarea totala a portofoliilor detinute de aceste fonduri cu aproximativ 18%.

Insa, conform bancii, pierderile nu au fost realizate inca pentru ca fondurile nu au renuntat la investitiile mai putin profitabile.

Raportul arata ca in ciuda faptului ca fondurile suverane detin de trei ori mai multe active, ca valoare, decat fondurile de risc, amploarea acestora pe scena financiara internationala este in continuare limitata, in contextul global.

Activele fondurilor suverane reprezinta, ca valoare, mai putin de jumatate din rezervele valutare la nivel mondial, sub o sesime din activele fondurilor de pensii si mai putin de o zecime din capitalizarea pietelor bursiere, si doar 3% din activele detinute de banci.

Asia si Europa sunt in continuare directiile favorite ale fondurilor de investitii, 31% din sume indreptandu-se spre Asia, 30% in Uniunea Europeana si 20% in Statele Unite ale Americii.

In cadrul Uniunii Europene, Marea Britanie este principala tinta a investitiilor fondurilor suverane.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Fondul de investitii care ajuta afaceri romanesti sa cucereasca lumea