Actiunile Transelectrica, Transgaz si cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) sunt considerate ca fiind interesante si de urmarit in acest an, potrivit unui raport de analiza al Erste Group.

Analistii estimeaza ca Transelectrica (TEL) va beneficia de pe urma reglementarilor privinta transportul de electricitate, iar Transgaz (TGN) datorita revenirii consumului de gaze naturale si a contractelor de tranzit stabile.

“In contextul macroeconomic al tarii, piata de capital romaneasca se va baza in continuare pe actiunile bancare si cele ale SIF-urilor. Per ansamblu, performanta Bursei depinde de scaderea aversiunii fata de risc a investitorilor”, sustin reprezentantii grupului austriac.

SIF-urile se tranzactioneaza, in prezent, la valori cu 50% mai reduse decat potentialul, spun analistii Erste, care considera ca evolutia ar trebui sa fie similara cu cea a actiunilor BRD Groupe Societe Generale (BRD). Ei mai afirma ca evolutia acestor titluri redau cel mai fidel revenirea pietei locale.

Analistii Erste prefera, din punct de vedere fundamental, actiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) in defavoarea titlurilor Bancii Transilvania (TLV).

“Se pare ca este doar o problema de timp pana cand Banca Transilvania va fi cumparata de catre un jucator important, intr-o perioada in care are nevoie de sustinerea unui actionar strategic intr-o piata din ce in ce mai competitiva”, se indica in analiza Erste.

Specialistii mai considera ca si Turbomecanica ar putea fi tinta unei posibile achizitii, datorita clientilor importanti din sectorul de aeronave (General Electric, Pratt&Whitney, Rolls Royce, Agusta). Erste recomanda reducerea pozitiilor pe aceste actiuni pe fondul perspectivelor negative ale cererii in 2010.

De asemenea, analistii Erste vad listarea Fondului Proprietatea ca fiind un eveniment important pentru piata de capital romaneasca. “Cu o valoare de circa 3 miliarde de euro si un potential de crestere a lichiditatii zilnice cu 2 milioane euro, Fondul Proprietatea ar putea sa fie listata la BVB pana in 2011”, sunt de parere specialistii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Cum raspunde Dragoi, dupa ce Ciurezu i-a aruncat manusa inainte de AGA