Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a clarificat printr-o dispunere de masuri modalitatea prin care firmele de brokeraj for introduce ordinele in piata.
SSIF-urile autorizate sa execute ordine in numele clientilor trebuie sa implementeze reguli care sa urmareasca executarea prompta, corecta si expeditiva a clientilor, fata de alte ordine primite de brokeri.

Astfel, in cazul in care brokerul primeste simultan mai multe ordine la acelasi nivel de pret pentru acelasi instrument financiar, ordinele primite de la clientii de retai vor fi introduse primele, urmate de cele de la clientii profesionali. In continuare vor fi introduse ordinele persoanelor relevante si apoi cele proprii ale companiei.

“In cazul ordinelor transmise telefonic se va asigura inregistrarea pe suport electronic/optic sau pe un suport echivalent”, se arata in dispunerea de masuri.

De asemenea, brokerul este obligat sa comunice imediat clientului refuzul introducerii unui ordin, impreuna cu justificarea.

In aceeasi decizie se mentioneaza ca operatorul de piata are obligatia de a publica lista valorilor mobiliare care pot face obiectul vanzarilor in lipsa. Aceasta care include o sectiune cu cele mai lichide valori mobiliare admise la tranzactionare pe piata reglementata respectiva si o sectiune cu alte valori mobiliare tranzactionate prin intermediul formatorilor de piata.

Comisia poate dispune, daca va considera necesar, excluderea unor valori mobiliare din liste sau interzicerea efectuarii de cumparari in marja avand drept obiect o valoare mobiliara. In plus, CNVM poate interzice si unui intermediar efectuarea de cumparari in marja.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Efectele pandemiei pe bursa romanească: Cât vor avea de recuperat companiile
Setari Cookie-uri