Monica Macovei, europarlamentar, fost candidat la prezidentiale si inainte de asta, fost ministru al Justitiei, a lansat, duminica, alaturi de Adrian Papahagi si alti cativa sustinatori, partidul M10, definit ca un partid care militeaza pentru statul minimal, care lupta cu "valul politicii actuale, cu un tsunami al coruptiei", asa cum a spus Macovei.

De ce ar putea fi numit un partid cool? Pentru ca lupta impotriva sistemului actual, pentru ca a avut, printre invitati, un fost membru al partidului in blugi (Adrian Papahagi), un filozof de stanga (Sorin Cucerai) si un facebook-ist care a venit parca sa reprezinte noua generatie.

De ce risca sa fie un partid de tip "catch all party" (care incearca sa prinda tot, respectiv o parte cat mai mare a electoratului)? Pentru ca se defineste ca un "al treilea pol", care vrea un stat minimal, dar nu se plaseaza nici la stanga, nici la dreapta

"Democracy is not a lie", isi incepe Adrian Papahagi discursul, facand referire la pancarta unui cetatean din fata cladirii Casei Studentilor. Ropote de aplauze, care au rupt frecvent discursul fostului PMP-ist, parca voit tinut din crescendo in crescendo. "In numele acestui adevar se moare in lume", a continuat el. A urmat un moment de reculegere pentru opozantul rus ucis la Moscova in noaptea de vineri. Fix zece secunde a durat. "Va multumesc, dragi prieteni", a incheiat el momentul.

"Avem de creat partidul antisistem, care sa se opuna putreziciunii din tara. Partidul care sa fie alternativa la toata porcaria de care cu totii ne-am saturat, care sa duca mai departe spiritul civic de entuziasm care a existat si s-a manifestat in timpul campaniei Monicai Macovei (...) Nu luptam pentru oameni, functii sau conjuncturi, ci pentru principii". In continuare, el a vorbit despre rolul intelectualilor din politica, care ar trebui sa coboare din turnul lor de fildes, pentru ca, pana acum, "au avut capetele mai dure decat batele minerilor", mentionandu-i in acest sens pe Andrei Plesu, Ana Blandiana si Horia Roman Patapievici.

"Ich distanziere mich": apel la indignare

"Demisia omului care nu este capabil sa se indigneze este o demisie etica, este o moarte morala, sau cel putin o intepenire morala. Eu sunt astazi indignat, eu raman indignat, asa cum, sunt convins ca sunteti si dumneavoastra cand vedeti hotia, minciuna, impostura, ticalosia si toata prostia si necinstea care conduc aceasta tara, nu de 25 de ani, ci de 70 de ani". Apoi, Papahagi a facut referire la o piesa de teatru in care acesta a descris momentul preluarii de catre Hitler, piesa care se incheie cu venirea in scena a unui intelectual care declama: "Ich distanziere mich" - trad. "Ma distantez". Aplauze din nou. Unele fete aranjau, dupa ce aplaudau, margareta primita la intrare, legata cu o ata impletita in alb si rosu.

A urmat Monica Macovei, care a descris atat partidul, ideologia sa, cat si oamenii care ii stau alaturi: "Partidul acesta nu e al treilea pol, e singurul si primul partid din Romania de dreapta cu adevarat, singurul care merge pe calea dreapta, nu este nici o jumatate din FSN, nici noul PNL, nu are nimic de-a face cu clasa politica actuala".

Ce isi propune partidul M10 (M la puterea 10), pe scurt:

  • Prosperitate prin modernizare
  • Stat minimal: (partea bugetara redusa, guvern si parlament redus, o interventie cat mai mica din partea statului in viata cetateanului, 8 ministere in guvern)
  • Capitalism, piata libera
  • Informatizarea administratiei (trebuie sa existe un singur ghiseu la care sa se duca oamenii care au nevoie de un document; oamenii sa nu mai fie trimisi de la un ghiseu la altul; functionarii de la diferite institutii sa vorbeasca intre ei, de aceea sunt platiti)

"Sustinem miscorarea rolului statului in economie in favoarea extinderii libertatii si responsabilitatii individuale. Desi exista, teoretic, o pleiada de masuri prin care libertatea personala si economica pot fi promovate, realitatea arata ca ele ori nu se aplica, ori se aplica trunchiat. Militam pentru consecventa in reducerea marimii, rolului si puterii statului in economie", se arata in "Manifestul economic" al noii formatiuni politice.

"Am spus de atatea ori pana acum ca nu ma las si nu va las (...) Noi suntem in fata valului, ne luptam cu valul, cu un tsunami al coruptiei", a spus Monica Macovei, care a definit noul partid ca "un partid de nouta 10 pentru o viata de nota 10". Merit, modernizare, munca, moralitate, sunt cateva din cuvintele si principiile care descriu noua miscare.

Cristian Ghinea, director Centrului Roman de Politici Europene (CRPE): Visez la multiplicarea factorului Macovei, in zona academica oamenii incearca sa vada factori multiplicabili. Statul nu are voie sa-ti ceara o hartie pe care o emite o alta institutie a statului, putem sa supravietuim fara 80% din hartiile pe care ni le cere statul roman. "Asa-i! Corect", confirma cei din sala, in stilul in care Meryl Streep a sustinut discursul actritei Patricia Arquette in cadrul galei Oscarurilor.

Bogdan Glavan, profesor universitar de economie: Ce este o politica liberala? De decenii, socialistii dintr-o anumita parte a lumii se numesc tot liberali. Pentru ca liberal suna bine. Cu cat etichetele liberale s-au extins, cu atat liberalismul s-a darapanat. El inseamna, de fapt, promovarea bunei intelegeri intre oameni. Liberalismul nu este pavaza unui anumit grup, nu tine cu oamenii de afaceri, nu promoveaza interesele corporatiilor. Politica autentic liberala urmareste diminuarea puterii si a rolului statului. Nu exista guvern liberal, ele iau masuri liberale sub presiunea puterii publice.

Mihnea Vasilache (fondator Partidul Noua Republica): Acum trei ani, Monica Macovei spunea: "Daca nu va plac politicienii romani, veniti voi sa le luati locul". O vedeam atunci ca pe o doamna de fier a politicii romanesti.

Momentul House of Cards: Lucian Mindruta

Mai suculent pentru cei peste 500 de oameni din sala, masurand dupa intensitatea cu care au aplaudat, aprobat si completat discursul, a fost scurta interventie pe scena a lui Lucian Mindruta. "Cine vrea sa castige alegerile", i-a intrebat pe cei din sala. Mai intai plapand, apoi ca pop-upuri pe un ecran, au sarit cateva maini in sus. "Cine vrea sa pacaleasca poporul ca sa castige alegerile? O mana ridicata. Aveti un om sincer, doamna Macovei".

A urmat si un moment House of Cards, in incheierea discursului: "Ce-ar fi sa nu luati puterea deloc? Sa faceti o politica morala, sa riscati sa pierdeti alegerile pentru a castiga lupta cu moralitatea. Mai important decat sa se aleaga M10 cu ceva din urma alegerilor e sa se aleaga Romania cu ceva", a incheiat Mindruta. (La nici o ora mai tarziu, Monica Macovei spunea, pe Realitatea TV, ca isi propune ca, inainte de alegerile parlamentare, sa le bifeze si pe cele locale. Un scor anticipat? 15%, a raspuns ea).

La final, dupa mai bine de doua ore de discursuri, Monica Macovei a iesit asa cum a intrat: in mijlocul oamenilor. A primit flori, martisoare, diverse pungi de cadouri, pe care le pasa in spate. O domnisoara zambitoare o urma si ii colecta cadourile de la sustinatori. Cateva persoane din public, pesemne mai indraznete, au venit sa faca si o poza cu Monica Macovei. "Stati putin, sa fac si eu o poza cu mama".

Foto: wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri