Presedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, de la ora 10.00, o prima runda de consultari pentru formarea noului Guvern, insa doar PNL, USR, UDMR, PMP si grupul minoritatilor au confirmat participarea, in timp ce PSD si ALDE au anuntat ca nu vor da curs invitatiei, pe motiv ca nu se respecta procedura constitutionala.

Invitatia pentru partidele parlamentare, care au rezultat in urma alegerilor din 11 decembrie, a fost lansatamarti de presedintele Klaus Iohannis, intr-o conferinta de presa care a urmat ultimei comunicari a BEC cu privire la rezultatele scrutinului de duminica, conform News.ro.

"Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, maine voi avea prima runda de consultari cu partidele politice care au intrat in Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni. Invitatia prevedea venirea partidelor in ordinea procentelor obtinute in alegeri, incepand cu PSD, de la ora 10.00.

"Daca pana la finalul saptamanii avem rezultatele, este foarte probabil ca in cursul saptamanii viitoare sa convoc noul Parlament", a adaugat presedintele, ignorand astfel solicitarile PSD, ca runda de consultari sa aiba loc abia dupa ce Parlamentul va fi convocat, iar majoritatea formata in ambele Camere. Convocarea Parlamentului dupa alegeri este prerogativa presedintelui, care are la dispozitie 20 de zile pentru a chema in Parlament noii senatori si deputati.

La cateva ore dupa anuntul presedintelui, liderul PSD Liviu Dragnea a anuntat ca social-democratii nu vor participa, pentru ca solicitarea nu respecta Constitutia. Dragnea a precizat ca invitatia la consultari a fost facuta in baza articolului 85 alineatul 1 din Constitutie, care prevede ca ”Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament”.

”Vreau sa am o reactie la invitatia primita de la Cotroceni si o fac cu tot respectul cuvenit fata de institutia prezidentiala. M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati la consultari in baza articolului 85, alineatul 1 din Constitutie, care prevede ca presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament. Acest articol din Constitutie nu poate fi urmat decat de emiterea unui decret. Consultarile se pot face doar in baza articolului 103 si acolo spune foarte clar ca in functie de majoritatie stabilite in Parlament, despre care nu se poate vorbi decat dupa validarea fiecarui parlamentar”, a subliniat Liviu Dragnea.

La alte cateva ore distanta, si aliatii declarati ai PSD din ALDE au anuntat ca refuza invitatia, pentru ca ea ar fi "prematura". "ALDE a luat act de invitatia domnului presedinte Klaus Iohannis de a participa maine, 14 decembrie, la consultari in vederea formarii Guvernului. ALDE apreciaza initiativa presedintelui, dar o socoteste prematura. ALDE considera ca cea mai inteleapta cale de urmat acum este chiar cea indicata de textul Constitutiei", potrivit unui comunicat al formatiunii.

Intr-o declaratie oferita jurnalistilor, Klaus Iohannis a numit acest refuz unul "nepoliticos".

”E o atitudine pur si simplu nepoliticoasa. Nu-mi dau seama ce vor dori sa obtina, dar cred ca gresesc”, a spus presedintele Iohannis. Au confirmat prezenta la Palatul Cotroceni, la prima runda de consultari, reprezentantii PNL, USR, PMP si cei ai minoritatilor nationale. Astfel, PNL va veni la consultari de la ora 11.00, din delegatie urmand sa faca parte presedintele interimar Raluca Trucan, primarii din Alba-Iulia si Arad, Mircea Hava, respectiv Gheroghe Falca, europarlamentarul Cristian Busoi si secretarul general interimar, Marian Petrache.

Uniunea Salvati Romania va veni la consultarile pentru desemnarea primului-ministru de la ora 12.00, urmand sa participe cu o delegatie de cinci persoane, condusa de catre presedintele Nicusor Dan, la care se alatura vicepresedintii Cristian Ghinea si Roxana Wring, precum si reprezentanti ai filialelor cu cele mai bune rezultate: Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora si Levente Elek, presedintele filialei Cluj.

De la ora 16.00 vor intra la consultari reprezentantii UDMR, in frunte cu liderul Kelemen Hunor. Lui i se vor alatura secretarul general Kovacs Peter si presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, Biro Rozalia.

PMP va veni la consultari de la ora 17.00, cu o delegatie formata din Traian Basescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu si Robert Turcescu. La ora 18.00 vor veni sa discute cu presedintele si reprezentantii grupului minoritatilor nationale. Presedintele Klaus Iohannis nu a anuntat inca daca la finalul acestor negocieri va sustine si o declaratie de presa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri