Parlamentarii PNL si PMP au parasit, miercuri, lucrarile comisiei speciale pentru domeniul justitiei, condusa de Florin Iordache, in care se discuta propunerea legislativa de modificare a Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Liberalii au acuzat majoritatea PSD - ALDE, dar si UDMR, ca nu au luat in seama opiniile Opozitiei, nici ale CSM, nici pe cele ale Parchetului General, fiind "un simulacru de dezbatere", motiv pentru care au parasit lucrarile Comisiei speciale pentru domeniul justitiei, in care se discuta propunerea legislativa de modificare a Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor.

"Din pacate, am fost constransi sa parasim lucrarile comisiei speciale, am fost efectiv obligati de cei de la guvernare, cei care detin majoritatea — PSD, ALDE si UDMR—, ne-au constrans prin modul lor abuziv in care s-au purtat cu noi sa parasim lucrarile acestei comisiei. Am parasit lucrarile acestei comisii pentru ca nu am avut parte de o dezbatere reala. Pe de alta parte, lucrarile comisiei au fost prost pregatite — sunt peste 680 de pagini. (...) Am cerut o amanare pentru a le putea dezbate serios, a fost refuzata aceasta dezbatere, iar atunci cand am intervenit, incercand sa dezbatem de la primul articol, am fost corectati, am fost certati. Este un mod total nepotrivit pentru lucrarile acestei comisii, cu un impact extraordinar din punct de vedere social", a declarat deputatul PNL, Ioan Cupsa, potrivit Agerpres.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a precizat ca dezbaterea de la comisia parlamentara speciala nu exista, aceasta fiind de fapt "un simulacru", in care niciuna dintre solicitarile Opozitiei nu a trecut, dupa ce majoritatea PSD — ALDE "a bagat pumnul in gura".

"Exista mii de amendamente facute a caror lectura probabil ca la PSD se poate face peste noapte. (...) Sunt mii de pagini intr-un limbaj juridic pe care n-ai cum sa le aprofundezi, nu ai cum sa le lecturezi astfel incat sa ai o opinie pertinenta si una care sa produca plus valoare pentru sistemul judiciar. Doi: nimic din ce a propus Opozitia, CSM, din ce a vrut sa spuna Parchetul General nu a fost luat in discutie. PSD a incercat sa ne transforme in mobilier. (...) Uitati-va cum stau ca oile la taiat. Niciun senator sau deputat PSD nu discuta pe nimic, tac si ridica mana si voteaza doar ce spune dl Iordache, inteleptul acestui grup, cel care a luat in mana steagul modificarilor legilor Justitiei", a sustinut Gorghiu.

Potrivit deputatului PNL Catalin Predoiu, ce se intampla in sala comisiei speciale pe legile Justitiei "este o miselie politica, legislativa si o badaranie parlamentara".

"Modul in care s-au desfasurat lucrarile pana in acest moment confirma ceea ce ne temeam cu totii — nu este vorba de un demers bine intentionat, este vorba de un demers bine pilotat de biroul dlui Dragnea de macelarire a legilor Justitiei. Noi, cei din Opozitie, am venit la dezbatere pregatiti si cu buna credinta, deschisi sa discutam serios. Si ceea ce am constatat este ca ni s-au pus in fata sute de amendamente, unele venite inclusiv aseara, fara timpul rezonabil de a fi analizate, am constatat ca CSM nu a fost lasat sa vorbeasca. Daca ar fi vorbit, ar fi spus ceea ce noi am aflat in particular, intrebandu-i, ca amendamentele dumnealor nu se regasesc in tabelul centralizator. Parchetul General a incercat sa propuna un mod logic de lucru, (...) i s-a inchis gura de catre dl presedinte Iordache, care a spus ca s-au transat aceste lucruri prin modul in care a fost redactat proiectul, drept pentru care PG s-a ridicat si s-a retras de la lucrari in mod logic si in chip de protest", a detaliat Predoiu.

El a negat ca liberalii doresc un eveniment politic din retragerea de la dezbaterea pe legile Justitiei, subliniind ca ei vor sa traga un semnal de alarma foarte serios: "Aceste legi nu sunt o jucarie a domnului Dragnea sau a altcuiva. Noi trebuie sa discutam interesele unui sistem esential, a unei puteri in stat — puterea judecatoreasca".

Predoiu a mai acuzat majoritatea parlamentara ca doreste sa termine in trei zile toate legile consacrate sistemului judiciar. "Sa fie foarte clar — nu inchidem usa discutiilor. In momentul in care PSD — ALDE vor reveni profesionist si marcat de buna credinta, atunci si noi ne vom intoarce la masa dezbaterilor si vom analiza solutiile sistemului (judiciar — n.r.)", a spus liberalul.

Si deputatul PMP Dorin Valeriu Badulescu a anuntat ca paraseste lucrarile comisiei.

Presedintele comisiei, social-democratul Florin Iordache, a replicat ca liberalii nu au participat nici macar la dezbaterea vreunui articol. "Ati venit numai pentru declaratii politice, le-ati realizat, puteati sa veniti marti dimineata. Va reamintesc ca nu ati participat nici macar la un singur articol. Ati facut dezbateri de azi dimineata. Inteleg ca aveti alte preocupari. Va propuneam sa avansam macar un articol, dar vad ca nu ati rezistat nici macar la un articol", a adaugat Iordache.

Anterior, liberalul Catalin Predoiu a atentionat asupra faptului ca in tabelul cu amendamentele la lege nu se regasesc cele ale CSM. "In tabelul centralizat nu exista niciun amendament de la CSM. Normal era sa existe. Nu pot sa nu remarc ca, pentru o dezbatere corecta, ar trebui sa avem si amendamentele CSM", a afirmat Predoiu.

Florin Iordache a precizat ca amendamentele CSM au fost facute la propunerea initiala a ministrului Justitiei, Tudorel Toader, iar in comisie se discuta initiativa legislativa a parlamentarilor PSD si ALDE. "Amendamentele CSM fac referire la initiativa lui Tudorel Toader. Noi, o parte dintre colegi, am initiat o initiativa legislativa", a precizat Iordache.

Comisia speciala a respins, cu sase voturi "pentru", 13 — "impotriva" si o abtinere, propunerile liberalilor ca aceasta comisie sa solicite Birourilor permanente reunite "desesizarea" de a dezbate proiectele de modificare a legilor Justitiei, de a cere un punct de vedere Comisiei de la Venetia si de a se efectua un studiu de impact pe aceasta tema. De asemenea, a fost respinsa si propunerea de amanare cu o saptamana a dezbaterilor.

Dupa plecarea liberalilor, membrii comisiei au votat ca programul de lucru sa fie pana la ora 19.00.

Sursa foto: Agerpres FOTO / Mihai Poziumschi

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri