Curtea Constitutionala a publicat joi motivarea deciziei prin care a admis partial, pe 28 februarie, o exceptie de neconstitutionalitate care se refera la Legea nr. 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei. Este o decizie cel putin socanta, in conditiile in care coruptia generalizata duce, in mod evident, la slabirea Statului de Drept, a democratiei si a securitatii populatiei.

”Savarsirea unor infractiuni determinate, precum cele de coruptie, nu vor putea fi calificate drept o amenintare la adresa securitatii nationale, chiar daca faptele aduc atingere grava anumitor drepturi si libertati fundamentale ale cetatenilor romani. Aceasta deoarece, desi unele infractiuni sunt de natura sa aduca atingere grava anumitor drepturi si libertati fundamentale fiind in interesul general sanctionarea acestor fapte, acestea nu au amploarea necesara calificarii lor ca amenintari la adresa securitatii nationale. Pe de alta parte, savarsirea unor fapte indreptate impotriva unui grup, spre exemplu savarsirea infractiunilor de genocid sau infractiuni contra umanitatii, se pot constitui in amenintari la adresa securitatii nationale”, arata Curtea in motivarea opiniei majoritare, care este obligatorie.

Prin aceasta motivare se ridica un risc insemnat privind dosarele de coruptie pe care DNA le-a deschis in urma unor mandate pe siguranta nationala execute de SRI. Cei trimisi in judecata in baza unor astfel de probe vor putea ataca probatoriile in instanta pentru ca a cere eliminarea lor.

In acest caz ar putea intra si dosarele care vizeaza societatea Tel Drum.

Potrivit motivarii CCR, din modul de reglementare a articolului declarat neconstitutional, rezulta ca se poate circumscrie unei amenintari la adresa securitatii nationale orice fapta/actiune cu sau fara conotatie penala care afecteaza un drept sau o libertate fundamentala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri