Deputatii PSD Eugen Nicolicea si Catalin Radulescu au depus mai multe amendamente la proiectul PSD de modificare a Codului penal care va fi luat in discutie marti la comisia speciala condusa de Florin Iordache, scrie Hotnews.

Presedintele comisiei juridice propune, printre altele, ca cei care divulga "date privind desfasurarea urmaririi penale, de natura a afecta imaginea publica a celor cercetati, a induce in opinia publica ideea vinovatiei lor sau a zdruncina in orice fel prezumtia de nevinovatie" sa fie pedepsiti cu inchisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amenda.

Mai mult, daca informatiile date publicitatii sunt neadevarate, pedeapsa este de la un an la trei ani sau amenda.

Nicolicea completeaza si definitia infractiunii de dare de mita: "Pentru ca fapta sa constituie infractiune, promisiunea trebuie sa fie reala, serioasa, explicita, efectiva si constienta. Nu este astfel promisiunea neurmata de acte materiale de natura a transpune in viata, cel putin cu caracter incipient si partial, intelegerea frauduloasa. Daca fapta prevazuta la alin. (1) nu este de natura sa prejudicieze bugetul de stat sau sa afecteze macro-echilibrele socio-economice ale statului, sau daca nu a adus nicio atingere concreta patrimoniului unei persoane private, pedeapsa se reduce la jumatate."

La randul sau, Catalin Radulescu vrea ca prin consecinte deosebit de grave sa se inteleaga o paguba materiala mai mare de 4 milioane lei, fata de 2 milioane lei cat este in prezent in lege, si pedeapsa la darea de mita sa scada si sa fie inchisoarea de la 6 luni la 5 ani, fata de 2 la 7 ani.

Curtea Constitutionala amana...
Citeste si: CCR amana pentru 5 iunie decizia in cazul completurilor specializate

Sursa foto: Agerpres / Cristian Nistor

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Politic »Citeste si
In prag de alegeri, Liviu Dragnea se dezice de pensiile speciale