Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș ca premier-candidat, în urma consultărilor de la Cotroceni.

Klaus Iohannis a precizat că s-a consultat cu toate partidele parlamentare, iar în urma discuțiilor cu acestea a decis ca Dacian Cioloș să fie premierul candidat. Președintele a afirmat că discuțiile s-au axat asupra unor domenii precum pandemia, dar și creșterea prețurilor la energie.

”E foarte important să beneficiem de sumele mari din PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate. Am reiterat importanța pregătirilor pentru iarnă. Acestea sunt chestiunile importante pentru români”, a declarat Klaus Iohannis.

Dacian Cioloș: ”Obiectivul nostru este să scoatem România din criză”

Odată cu propunerea noului premier de către președinte, nici reacția acestuia nu a întârziat să apară.

Dacian Cioloș a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru ocazia dată și a precizat că este gata pentru o nouă guvernare.

”Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice”, a scris Cioloș, pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Cioloș a precizat că va avea loc o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Potrivit acestuia, direcțiile principale vor fi gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR.

Florin Cîțu: Dacian Cioloș va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR

Nici reacția fostului premier Florin Cîțu nu a întârziat să apară. Acesta a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care declară că responsabilitatea pe care și-o asumă Dacian Cioloș este una mare, însă va găsi susținere în aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR.

”Am luat act de desemnarea făcută de președintele Klaus Iohannis. De astăzi, responsabilitatea lui Dacian Cioloș, ca premier desemnat, este una imensă. Are acum posibilitatea să negocieze cu partidele care au susținut moțiunea de cenzură (PSD și AUR), pentru a forma majoritatea necesară învestirii unui guvern stabil. PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR”, a scris Cîțu, în postarea sa.

Acesta a mai menționat și că PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință Biroul Politic Național, pe 12 octombrie.

Marcel Ciolacu: Desemnarea lui Cioloș reprezintă primul pas spre anticipate

Numirea făcută de președintele Iohannis a stârnit și reacțiile opoziției. Marcel Ciolacu a precizat, într-un mesaj pe Facebook, că desemnarea lui Cioloș reprezintă primul pas spre anticipate.

”PSD NU va vota niciodată un nou Guvern ZERO! Am dat jos Guvernul Cîțu cu o moțiune de cenzură în care am criticat și prestația miniștrilor USR. PNL și USR au distrus cot la cot România timp de un an de zile. Toată România știe acest lucru! Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei! Altfel, este clar că în actuala conjunctură nu se poate forma o majoritate stabilă care să guverneze eficient România”, a scris Ciolacu, în postarea sa.

Biroul Național al USR a decis ca echipa de negociere să-i prezinte președintelui propunerea de prim-ministru din partea formațiunii ca fiind Dacian Cioloș, dar și o serie de măsuri care vor sta la baza programului de guvernare. Redăm mai jos principalele măsuri:

  • Pachet de măsuri pentru reducerea cu 32% a prețului energiei electrice.
  • Plan de măsuri ferme de limitare a transmiterii COVID-19.
  • Desființarea SIIJ până la final de octombrie.
  • Adoptarea legilor justiției până la finalul anului 2022.
  • Implementarea 0 taxe pe salariul minim.
  • Reforma pensiilor speciale - să fie aliniate cu principiul contributivității - până la final de 2022.
  • Reforma companiilor de stat.
  • Alegerea primarilor în două tururi până-n martie 2023.

”USR este pregătit să-și asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDRM pentru un guvern care să scoată România din criză”, adaugă Cioloș.

Dacian Cioloș a mai fost premier în perioada noiembrie 2015 până în ianuarie 2017, fiind numit în fruntea unui guvern de tehnocrați susține de PSD și PNL după tragedia din clubul Colectiv.

Sursa foto: www.presidency.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri