Trei cladiri de birouri detinute de CA Immo Group in Bucuresti, respectiv Bucharest Business Park si Opera Center 1 si 2, erau evaluate la sfarsitul anului trecut la 90,3 milioane de euro, comparativ cu 89,9 milioane de euro in 2009, dar usor sub pretul de achizitie.
Valoarea de achizitie a celor trei imobile a fost de 91,5 milioane de euro.

"In anul 2010 au fost inchiriate spatii totalizand 21.031 metri patrati in cele trei cladiri. Termenul mediu al contractelor de inchiriere pentru Bucharest Business Park (foto) a crescut cu peste patru ani in 2010. Gradul de neocupare a Opera Center 1, care a fost rezultatul unor mutari ai unor chiriasi importanti (PwC Romania s-a mutat in cladirea Lakeview- n.r), a fost redus pana la finele anului ca urmare a semnarii unor contracte noi de inchiriere", se aratã in raportul financiar al CA Immo Group, citat de Mediafax.

Astfel, cele trei cladiri au o suprafata inchiriabila de 40.700 metri patrati si un grad de ocupare de 97%. La sfarsitul anului 2010, cladirile erau inchiriate in proportie de 99%. Veniturile din inchirierea celor trei imobile de birouri au fost si in 2009 si in 2010 de 8,9 milioane de euro, in timp ce randamentul era estimat la sfarsitul anului trecut la 9,8% fata de 9,9% in 2009.

CA Immo mai detine in Bucuresti imobilul de birouri Europe House din Piata Victoriei, preluat in urma achizitiei Europolis, divizia de investitii imobiliare a bancii austriece Volksbank. Totodata, compania mai are in portofoliu un parc de retail in Sibiu, unde in prima faza a fost dezvoltat un magazin de bricolaj Obi.

"Urmatoarea faza de extindere este in curs de pregatire si negociem cu diversi retaileri. Investitia totala se ridica la 100 milioane de euro", se mentioneaza in raport.

In plus, Europolis detine un teren in Bucuresti, unde ar urma sa fie construita o cladire de birouri, precum si doua imobile in proiectul Sema Parc.

CA Immo, al doilea mare dezvoltator imobiliar din Austria, a achizitionat anul trecut compania Europolis pentru 272 milioane de euro. Astfel, Europolis, cu active imobiliare de aproximativ 1,5 miliarde de euro in Europa Centrala si de Sud-Est, a devenit la 1 ianuarie 2011 parte a CA Immo Group, cu activitati in Europa Centrala.

Fuziunea birourilor din Europa de Est ale CA Immo si Europolis va fi realizata pana in aprilie, in Romania activitatea celor doua companii urmand sa fie reunita in firma CA Immo Real Estate Management Romania, care va administra active de circa 360 milioane euro. Suprafata de inchiriere efectiva a proiectelor din Romania totalizeaza 330.000 metri patrati.

Activele din Romania, inainte de preluarea Europolis, reprezinta 16% din valoarea de piata a portofoliului CA Immo in Europa Centrala si de Est, compania fiind prezenta si in Polonia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Cehia, Slovenia si Slovacia.

De asemenea, veniturile generate de activele din Romania reprezinta 6% din totalul obtinut in regiune.

Compania detine in regiune active evaluate la sfarsitul anului trecut la aproape 600 milioane de euro.
CA Immo avea la 31 decembrie 2010 active totale de 4,38 miliarde de euro, fata de 4,31 miliarde de euro in 2009. De asemenea, veniturile din chirii au scazut de la 177 milioane de euro la 164,3 milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri