Inchirierea va ramine, apreciaza specialistii, principala optiune a firmelor. Companiile multinationale sint cele mai active pe aceasta piata. In schimb, o parte semnificativa a companiilor locale incep sa-si manifeste interesul de a achizitiona un sediu. Poate la originile acestei tendinte se afla insasi mentalitatea romanului si dorinta lui de a fi proprietar, dupa ce atita timp in comunism acest drept i-a fost refuzat, spune Alexandru Petrescu, managing partner la compania imobiliara Esop.

Dincolo de acest lucru, achizitionarea unui imobil prezinta avantaje de necontestat, dar si dezavantaje care trebuie luate in calcul cind se demareaza o astfel de tranzactie.

Fara chirie

Primul avantaj este eliminarea chiriei lunare. Costurile sunt importante. Vom da ca exemplu spatiile de pina la 500 mp, care, conform unei analize a companiei Esop, au fost cele mai cerute pe piata in 2005, cu o pondere de 53% din solicitarile de acest fel ale IMM-urilor. Cum chiria variaza intre 8 si 15 euro pentru un metru patrat inchiriat, putem spune ca o companie din categoria IMM ar plati lunar o suma cuprinsa intre 4.000 si 7.500 de euro. O vila in zona Mihalache, cu o suprafata utila de 600 mp, deci peste cea pe care am prezentat-o mai sus, costa in jur de 550.000 de euro. Chiar in cazul in care amenajarile vor fi consistente, suma totala nu va depasi 600.000 de euro.

In cazul nivelului minim de chirie, de 8 euro/mp, daca firma ar inchiria acel spatiu, ar plati 4.800 de euro lunar. Numai din chirie, investitia s-ar amortiza teoretic, in zece ani si jumatate. Este ideala situatia in care achizitionarea vizeaza o suprafata mai mare, partea excedentara pentru moment urmind a fi inchiriata temporar, pina la extinderea firmei. Aceasta presupune insa angrenarea unor sume sensibil mai mari, spune Alexandru Petrescu. Pe de alta parte, acest demers reprezinta si o investitie imobiliara, deoarece se anticipeaza o crestere a valorilor acestor proprietati in urmatorii ani. Cei care doresc o investitie mai mica pot opta pentru o proprietate cu o suprafata mai putin generoasa. O vila cu o suprafata utila de 300 mp costa in jur de 380.000 de euro. Daca nu au acesti bani, patronii firmelor pot opta pentru un credit bancar.

Fara intretinere

Si inchirierea unui spatiu intr-o cladire de birouri are avantajele sale. Avantajul unei firme cu sediul intr-un imobil de birouri consta si in administrarea acestei cladiri de catre o firma specializata, spune Mihaela Cnobloch, consultant in cadrul Departamentului de birouri al DTZ Echinox.

Inchirierea unui spatiu ofera o mai mare flexibilitate in conditiile extinderii sau restringerii companiei, dar si o utilizare a fondurilor disponibile pentru investitii in dezvoltarea activitatii proprii. O vila stilata, recent renovata si cu finisaje moderne, va pierde intotdeauna foarte mult din suprafata utila din cauza impartirii: coridoare, casa scarilor, bai generoase, dar daca ocupantul este unul singur, se poate trece peste acest dezavantaj, mai spune Mihaela Cnobloch.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5356&art=1&cHash=a58e5665bb

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri