Vila luxoasa, 350 mp, pret de 440 euro/mp. Pare incredibil. In Bucuresti, concurenta tot mai acerba intre developerii rezidentiali se traduce prin scaderea preturilor si oferirea unor locatii care, in mod obligatoriu, sa asigure o vedere spre padure sau lac. Existenta unor facilitati pentru loisir, sport sau intretinere reprezinta un pachet fara de care succesul nu este deplin.
Vila luxoasa, 350 mp, pret de 440 euro/mp. Pare incredibil. In Bucuresti, concurenta tot mai acerba intre developerii rezidentiali se traduce prin scaderea preturilor si oferirea unor locatii care, in mod obligatoriu, sa asigure o vedere spre padure sau lac. Existenta unor facilitati pentru loisir, sport sau intretinere reprezinta un pachet fara de care succesul nu este deplin.

In urma cu 5-10 ani, era suficient sa ridici un gard de beton in jurul catorva megavile nou-noute, sa pui o bariera la intrare si succesul tau ca investitor era garantat. In jurul Capitalei au aparut astfel zeci de mini-sanctuare rezidentiale, departe de orice viata de oras - magazine, restaurante, gradinite, functionari publici si posturi de politie - si in care singurele elemente de civilizatie erau antenele parabolice, termopanele si aerul conditionat.

Sa moara capra vecinului

In prezent, oferta de case sau vile in cartiere rezidentiale din afara orasului este foarte variata. Numarul de noi proiecte in constructie sau lansare se ridica la o cifra-record de aproximativ 2.000 de unitati locative in 48 noi cartiere de vile. Majoritatea sunt amplasate in zone precum Pipera, Baneasa, Otopeni sau Mogosoaia, devenite traditionale pentru construirea de noi cartiere rezidentiale. Cele mai mici preturi pentru o vila situata in ansamblurile din zonele mentionate nu coboara sub 800 de euro/metru patrat construit. Aceste zone fiind intens construite, respectiv speculate de proprietarii de terenuri, pentru un developer nou intrat pe piata accesul si lansarea unui ansamblu de proportii reprezinta o provocare greu de asumat financiar si organizational. Ca dovada, majoritatea noilor ansambluri ofertate in prezent in zonele Pipera, Baneasa sau Otopeni sunt minicartiere cu cinci, maximum zece vile.

Totodata, cresterea continua a cotei de piata are si unele efecte negative. Printre acestea mentionam problemele tot mai accentuate de trafic (pe DN1), subcapacitarea retelelor de utilitati si, una mai recenta, cresterea nivelului panzei freatice la cote alarmante. Developerii care se orienteaza catre alte zone marginale din Bucuresti mentioneaza frecvent aceste probleme atunci cand oferteaza propriile produse. Insa argumentele acestora nu sunt tesute doar pe tematica caprei vecinului.

Preturi mici, locatii frumoase

Argumentul principal este pretul care, in unele cazuri, poate parea chiar derizoriu. Spre exemplu, ansamblul rezidential Casa din Vis, amplasat in zona Tartasesti (in NV Capitalei, la km 23 pe DN7A Bucuresti-Targoviste), ofera 44 de vile, cu suprafete intre 180 mp si 210 mp, la un pret care variaza intre 385 euro si 402 euro/mp construit. Compania care dezvolta acest complex rezidential, Romedil95 Construct, nu este la primul proiect de acest gen. Firma a vandut complet prima faza a ansamblului, un cartier intins pe 1,6 ha, continand 21 de vile, si se pregateste pentru cea de-a doua faza, care are in total 60 de vile. Potrivit reprezentantilor Romedil95 Construct, atuul principal al acestui ansamblu este amplasamentul cu totul deosebit, la marginea unei paduri de tei.

Evident ca nimeni nu vrea sa se mute intr-un nothing-place, de aceea complexul va dispune de un club cu piscina, teren de tenis, baby-siter, restaurant, mini-market, un motel si sala de fitnes.
Un alt cartier rezidential, Happy Family, aflat pe o ruta periferica fata de fluxul obisnuit al developerilor, ofera preturi care variaza intre 595 euro/mp construit pana la cel mult 600 euro/mp construit. In afara de pret, in ademenirea clientului firma dezvoltatoare se bazeaza pe caracteristicile geografice ale locatiei. Astfel, potrivit reprezentantilor Happy Family, principalul avantaj al ansamblului este faptul ca se afla pe un teren situat intre padure si lac, la nici 10 km de Bucuresti.

Crevedia devine austriaca

Din punctul de vedere al dezvoltarilor rezidentiale, Crevedia este inca un pamant virgin. Totusi, zona beneficiaza de anumite date geografice care ar putea sa-i asigure statut de vedeta rezidentiala in urmatorii ani. Primul cartier de vile din Crevedia care va fi scos la vanzare incepand cu luna iulie, la preturi sub cele obisnuite, este ansamblul Austrian Village. Cartierul va fi construit pe malul lacului. Elena Petru, coordonatorul proiectului, sustine ca developerul Smea Bau a fost special creat pentru dezvoltarea si gestionarea ansamblului Austrian Village.

Pretul vilelor in viitorul ansamblu Austrian Village variaza intre 441 si 664 euro/mp construit, iar suprafetele construite ale acestora intre 252 mp si 454 mp. Preturile sunt finale, dar promotionale, precizeaza Petru. Trebuie remarcat ca, in pofida pretului mic comparativ cu practica altor firme active pe piata romaneasca, Smea Bau nu se va limita la construirea locuintelor. Practic, pretul mentionat va include, pe langa costul realizarii vilelor, si pe cele aferente zonelor comune si utilitatilor (apa curenta, canalizare, sistem de colectare ape pluviale, biostatie de epurare, gaz, telefon, Internet), dar si facilitati precum gradinita, magazine, sala de sport, piscina acoperita cu sistem de incalzire, sauna, cabinet medical, cafenea si restaurant etc.

Austrian Village este primul proiect in Crevedia, o localitate care inca nu face parte din asa-numita zona In (Baneasa, Pipera - n.r.). De aceea, din punctul de vedere al marketingului, dorim sa convingem clientii care ezita sa cumpere intr-o zona In, aglomerata si scumpa si sa aleaga sa cumpere in Crevedia, la preturi suportabile, explica Elena Petru. Aceasta strategie este posibila si datorita faptului ca investitorii au optat pentru minimizarea costurilor prin implicare directa in proiect.
Modalitatea de plata anuntata de catre compania dezvoltatoare consta intr-o taxa de rezervare, in valoare de 5.000 euro, avansul de 25% din valoarea imobilului se va varsa la incheierea antecontractului, moment care va coincide cu inceperea lucrarilor la locuinta care face obiectul contractului, 30% se vor plati cand casa este construita la rosu si restul, 45%, la receptia finala. Singurul lucru care poate trezi banuieli este modalitatea de plata impusa de catre developer.
Dupa recentul si rasunatorul faliment MTS Leasing, orice taxe de rezervare sau plati in avans, pana la realizarea vreunui stadiu de constructie, nu ofera prea multa siguranta beneficiarului.

Clasificarea locuintelor

- locuinte sociale (inclusiv cele ANL pentru tineri) si camine
- locuinte clasa economica - pana la 1.000 euro/mp
- locuinte business-class pana la 2.000 euro/mp
- locuinte premium pana la 5.000 euro/mp
- locuinte de lux peste 5.000 euro/mp
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri