Apartamentele dotate cu instalatie de climatizare pot fi si cu cateva mii de euro mai scumpe decat proprietatile comparabile (ca suprafata, etaj, an de constructie), dar care nu dispun de un sistem de aerisire in casa, arata o analiza realizata de Imobiliare.ro. Desi un aparat de aer conditionat costa cateva sute de euro, diferentele de pret dintre doua apartamente situate in aceeasi zona, intr-un imobil cu vechime similara, cu aceeasi suprafata si acelasi nivel de amenajare pornesc de la 1.500 de euro si ajung pana la 7.000 de euro, in functie de oras si tipul de locuinta.

Iata cateva exemple din trei din cele mai cautate zone din Capitala.

Bucuresti

Drumul Taberei

O garsoniera de 32 de metri patrati utili, situata la parterul unui bloc vechi cu patru etaje (construit in 1975), finisata modern, cu bucatarie mobilata si aer conditionat, are un pret cerut de 35.000 de euro. Intr-un bloc din 1971, o locuinta de 32 de metri patrati utili, situata la parter, complet mobilata si utilata, dar fara instalatie de climatizare, poate fi achizitionata cu 32.500 de euro.

Un apartament cu doua camere, de circa 51 de metri patrati utili, situat la etajul 10 din 10 al unui bloc vechi, este listat pe Imobiliare.ro la un pret de 42.000 de euro; printre dotarile locuintei se numara si un sistem de aer conditionat. Fara a beneficia de o instalatie de climatizare, o locuinta cu o suprafata mai mare, de 55 de metri patrati, amplasata tot la ultimul etaj, este scoasa la vanzare pentru 39.800 de euro, conform Imobiliare.ro.

Citeste si:
Preturile apartamentelor dupa 6 ani de criza: unde au fost cele mai...
Preturile apartamentelor dupa...

O locuinta tricamerala de 69 de metri patrati, situata la etajul cinci din zece al unui bloc vechi si dotata cu aer conditionat are un pret de lista de 54.000 de euro. La o suprafata de 71 de metri patrati, un apartament vechi, amplasat tot la etaj intermediar (opt din zece), este disponibil spre achizitie in schimbul a 48.800 de euro.

Dristor

In cartierul Dristor, o garsoniera de 28 de metri patrati utili, etajul trei din zece, are un pret de 31.500 de euro, ce include si instalatia de climatizare. O locuinta similara ca suprafata, situata tot la etaj intermediar (patru din zece), dar fara aer conditionat, costa 28.500 de euro.

O locuinta bicamerala de 50 de metri patrati, situata la etajul noua din zece al unui bloc construit in 1970 si dotata cu aer conditionat, are un pret cerut de 47.000 de euro. Un apartament cu suprafata similara, amplasata la acelasi etaj, dar fara instalatie de climatizare, este disponibila spre vanzare cu 44.900 de euro.

Citeste si:
Preturile apartamentelor s-au topit si in august : cum arata harta...
Preturile apartamentelor s-au...

Pe segmentul locuintelor cu trei camere, un apartament de 65 de metri patrati, situat la etajul opt din opt al unui bloc finalizat in 1984, poate fi achizitionat cu 61.500 de euro, cu tot cu aer conditionat. Fara asemenea dotari, o locuinta de 65 de metri patrati, construita in 1984 si amplasata tot la ultimul etaj, costa 58.000 de euro.

Tineretului

In zona Tineretului, o garsoniera de 28 de metri patrati utili, situata la etaj intermediar si prevazuta cu aer conditionat, poate fi achizitionata cu 43.500 de euro. Fara a indeplini cea din urma conditie, o locuinta de 30 de metri patrati utili, amplasata la primul nivel, are o valoare de listare de 41.000 de euro.

Un apartament cu doua camere de 57 de metri patrati utili, situat la parterul unui bloc din 1981 si dotat cu instalatie de climatizare are un pret cerut de 62.000 de euro. Cei care nu tin la cea din urma caracteristica pot opta pentru o unitate locativa de 55 de metri patrati, amplasata la ultimul etaj, in schimbul sumei de 59.000 de euro.

Citeste si:
Termometrul rezidential arata vreme de inghet: Preturile, in picaj
Termometrul rezidential arata...

Un apartament cu trei camere de 70 de metri patrati utili, situat la etajul doi din opt si dotat cu aer conditionat, este disponibil spre vanzare pentru 71.500 de euro. O unitate locativa similara (cu o suprafata de 69 de metri patrati si situata la etajul patru din zece), dar fara instalatie de climatizare, este listata la un pret de 67.500 de euro.

Si proprietarii din orasele secundare profita de pe urma caldurii

Brasov

In cartierul brasovean Astra, o garsoniera de 30 de metri patrati utili, situata la ultimul etaj si dotata cu aer conditionat, are un pret cerut de 29.500 de euro. Fara cea din urma facilitate, o locuinta de 32 de metri patrati, amplasata tot la ultimul etaj, poate fi achizitionata cu 24.500 de euro.

In aceeasi zona, un apartament cu doua camere de 50 de metri patrati utili, situat la etajul patru din patru, are o valoare de lista de 41.500 de euro, suma ce include instalatia de climatizare. Cei dispusi sa renunte la cea din urma conditie pot cumpara o locuinta similara (ca suprafata, etaj si an de constructie) cu 34.500 de euro.

In zona 13 Decembrie, o locuinta tricamerala de 75 de metri patrati utili, situata la etajul sase din sase si prevazuta cu aer conditionat, este disponibila spre vanzare cu 61.500 de euro. Un apartament amplasat la etajul zece din zece, cu aceeasi suprafata, dar fara instalatie de climatizare, costa 58.000 de euro, conform Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca

In zona Buna Ziua, o garsoniera cu aer conditionat si o suprafata de 46 de metri patrati are un pret cerut de 48.000 de euro. In absenta unei asemenea dotari, o unitate locativa similara ca suprafata (42 de metri patrati) si chiar mai recent construita poate fi achizitionata cu 46.000 de euro.

In Gheorgheni, un apartament cu doua camere situat la ultimul etaj are un pret cerut de 58.000 de euro, suma ce include sistemul de climatizare. Fara asemenea dotari, o alta unitate locativa bicamerala, situata tot la ultimul etaj, poate fi achizitionata cu 56.000 de euro, potrivit Imobiliare.ro.

In zona Manastur, o locuinta tricamerala de 52 de metri patrati utili, dotata cu aer conditionat si situata la etaj intermediar (doi din patru), este disponibila spre vanzare pentru 55.000 de euro. La etajul trei din patru, un apartament similar ca suprafata (50 de metri patrati utili), dar fara sistem de climatizare, are o valoare de listare de 51.000 de euro.

Timisoara

In zona Lipovei, o garsoniera de aproape 27 de metri patrati, situata la ultimul etaj al unui bloc vechi, poate fi achizitionata cu 30.000 de euro, cu tot cu aparat de aer conditionat. Cei care sunt dispusi sa renunte la o asemenea facilitate pot opta pentru o unitate locativa cu o suprafata similara, situata la parter, in schimbul a 27.500 de euro.

In zona Aradului, un apartament cu doua camere de 53 de metri patrati, situat la etajul trei din patru si dotat cu instalatie de climatizare, are un pret cerut de 49.500 de euro. Fara a indeplini cea din urma conditie, o locuinta de 50 de metri patrati utili, amplasata tot la etajul trei, costa 47.500 de euro, conform Imobiliare.ro.

In acelasi cartier, o unitate locativa tricamerala de 65 de metri patrati, situata la etajul patru din patru, este listata pe Imobiliare.ro la 58.000 de euro, suma ce include sistemul de aer conditionat. Cei care nu sunt interesati de o asemenea facilitate sau intentioneaza sa si-o instaleze pe cont propriu pot achizitiona un apartament similar (ca suprafata, etaj si an de constructie) cu 56.500 de euro.

Constanta

In zona centrala a orasului de la malul marii, o garsoniera de 35 de metri patrati, situata la ultimul etaj si dotata cu instalatie de climatizare, are un pret cerut de 33.800 de euro. Cumparatorii dispusi sa renunte la cea din urma conditie pot opta pentru o unitate locativa similara (ca suprafata si etaj), in schimbul a 29.500 de euro, potrivit datelor Imobiliare.ro.

Un apartament bicameral de 48 de metri patrati utili, amplasat la etaj intermediar si beneficiind de instalatie de climatizare, are un pret cerut de 43.500 de euro. La aceeasi suprafata, o locuinta fara aer conditionat poate fi achizitionata cu 41.900 de euro.

Tot in centrul Constantei, un apartament tricameral de 70 de metri patrati, situat la etaj intermediar, este disponibil spre vanzare pentru 58.000 de euro, suma ce include instalatia de climatizare. Fara a beneficia de o asemenea facilitate, o unitate locativa similara ca suprafata (68 de metri patrati) si etaj, costa 55.000 de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cat mai costa apartamentele? Clujul, in continuare inaintea Capitalei