Grupuri imobiliare straine precum NEPI, Global Vision, Iberia, Hercesa, S+B Gruppe, dar si companii romanesti ori persoane fizice, precum FF Group Romania, au cumparat in ultimii ani o serie de cladiri istorice vechi, interbelice, situate in zone ultracentrale, pe care le-au renovat si introdus in circuitul comercial, potrivit companiei de consultanta imobiliara ESOP Consulting.

In total, stocul celor 2.058 de cladiri istorice aflate pe lista monumentelor istorice din Bucuresti insumeaza circa 926.100 mp, din care circa o treime, cu o suprafata totala de 277.830 mp sunt renovate sau in curs de renovare si au potential comercial, potrivit estimarilor ESOP Consulting, care subliniaza ca investitiile in renovarea cladirilor istorice din Bucuresti au trecut de 100 milioane de euro, numai in ultimii trei ani.

"Ca tendinta, am remarcat ca in ultimii doi ani au fost alese ca investitii si cladirile mai mari, de peste 1.000 mp, care au necesitat bugete majore pentru renovare si lucrari mai complexe, dar au si generat suprafete de inchiriat generoase, care pot servi pentru destinatii mixte. Printre potentialii chiriasi actuali ai ESOP interesati de astfel de cladiri se numara ambasade, institutii de cultura, companii de marketing si publicitate, consultanta in afaceri, avocatura, clinici medicale, institutii de invatamant privat, precum si alte tipuri de companii care activeaza in domeniul de servicii profesionale sau personale", afirma Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting / Corfac International.

Unul din motivele pentru care astfel cladiri au atras interesul este dat de faptul ca, de regula, sunt scutite de impozite si taxe. Daca, in prezent, potrivit prevederilor actuale, este lasata la latitudinea consiliilor locale decizia de scutire, mai multi parlamentari ai UDMR au propus recent, insa, intr-un proiect de lege depus la Senat, prin care ar urma sa fie scutite de taxe si impozite cladirile care sunt clasate ca monumente istorice, de arhitectura ori arheologice, muzee sau case memoriale, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare.

Ultima proprietate de acest gen intrata pe piata, potrivit ESOP, este cea a grupului FF Group Romania, situata in zona Magheru - Universitate, cu vizibilitate maxima, cu o suprafata totala construita de 4.858 mp si cu o suprafata inchiriabila de 2.160 mp (foto sus).

Un alt investitor interesat de vile istorice in Capitala este S+B Gruppe, care a renovat recent o cladire istorica de pe Bulevardul Magheru, cu o investitie de 20 mil. euro si l-a transformat intr-un centru mixt, de birouri si spatii comerciale, numit Magheru One. In total, Magheru One are o suprafata inchiriabila de 3.828 mp, cu un regim de inaltime de sase etaje + un etaj retras. Esop a intermediat doua tranzactii in aceasta cladire, un spatiu fiind inchiriat catre o companie de media si un alt spatiu catre o companie din domeniul IT&C (foto jos).

O alte proprietate renovata in ultima perioada este cea a Global Vision, care a investit intr-un centru de afaceri rezultat prin renovarea unei cladiri vechi, situate in zona ultracentrala, la Universitate, cu o suprafata inchiriabila totala de 2.285 mp. Proiectul NEPI din zona Piata Victoriei, numit Aviatorilor 8, cu un total 9142 mp, din care 8.400 mp de spatii de birouri, are in centrul arhitectural o cladire istorica veche, interbelica, Casa Mihai Oromolu.

Pionier pe aceasta piata a fost romanul Ion Lazar, care a renovat fosta Fabrica de Glucoza, cladire monument istoric din zona de nord si a transformat-o in spatii de birouri, inca de acum 20 de ani. Complexul a fost extins de mai multe ori in timp. Soravia, investitor austriac, a inaugurat, de asemenea, in 2008 un mare centru rezultat tot din renovarea unei cladiri istorice, care cuprindea la acea data un mixt de birouri, retail la parter si un aparthotel.

Grupurile spaniole Iberia si Hercesa au reprezentat o alta etapa in dezvoltarea acestui business, ele cumparand cladiri istorice ultracentrale, in zona Parcului Cismigiu, pe care le-au renovat si au livrat spatiile rezultate de inchiriat in anii 2012-2013. Hercesa a renovat fostul Hotel Cismigiu, construit in 1912, si l-a transformat intr-un complex de birouri. O alta cladire veche, construita in 1929, a fost cumparata de Iberia, tot in zona Cismigiu, iar noua destinatie fost tot de birouri.

Potrivit ESOP, spatiile de birouri in cladiri istorice sunt alese in principal de companii care le folosesc ca sedii pentru activitati de consultanta in afaceri, avocatura, publicitate si marketing, servicii personale sau de IT de top, institutii culturale sau retail de lux. Chiriile de prezentare pentru spatiile de birouri in cladiri istorice, renovate, variaza intre 12 si 18 euro/mp/luna. Cu cat gradul de ocupare al cladirii este mai mare, cu atat chiria creste, existand spatii mici libere scoase la inchiriere si cu 20-30% mai mari decat la data inaugurarii proprietatii renovate.

ESOP este unul dintre cei mai mari consultanti imobiliari din Romania in piata birourilor si pe piata rezidentiala, activ in special pe segmentul inchirierilor de birouri catre companii medii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri