O criza poate sa afecteze concomitent diferite sectoare economice, in functie de caracteristicile fiecaruia din respectivul moment. Insa, strict referitor la segmentul rezidential, consultantul imobiliar Gabriel Voicu apreciza ca, in prezent, "fundamentele sunt mult, mult mai bune fata de perioada de dinaintea declansarii crizei economice de acum 10 ani". Mai precis, "factorii din sectorul rezidential de atunci care au facilitat prabusirea pietei nu se regasesc astazi, sau cel putin nu se afla la aceeasi amploare. Astfel, oferta este mult mai bine adaptata, cererea e formata din clienti finali, de unde rezulta un nivel de pret bazat pe un raport cerere - oferta, iar cele mai importante aspecte negative din acest moment sunt reprezentate de factori de natura psihologica, din afara pietei rezidentiale".

"In ansamblu, ne aflam intr-un moment total diferit fata de cel din 2008. In primul rand, tranzactiile sunt incheiate in scop locativ astazi, fata de 2006-2008 cand majoritatea erau incheiate in scop investitional. Acest fapt se traduce printr-un nivel bun de adaptabilitate a ofertei la cerintele consumatorilor - suprafete, finisaje, concepte - si la puterea lor de cumparare. In al doilea rand, chiar si cu cresterea dobanzilor din ultimul an, costurile de achizitie sunt la un nivel mai bun comparativ cu 2008, daca ne raportam la salariile din cele doua perioade si la preturile de vanzare", spune Gabriel Voicu (foto).

El adauga ca, "fiind o decizie cu implicatii pe termen lung, achizitia unei locuinte este direct proportionala cu nivelul general de incredere al cumparatorilor si cu starea generala de spirit din societate. De aceea segmentul rezidential este primul care se resimte, chiar in absenta unei perioade de criza sau scadere economica".

Nu am avut boom in ultimii ani si nu cred ca vom vedea in acest an o scadere.

Astfel, "factorul psihologic si increderea in viitor vor avea un impact ridicat in acest an asupra numarului de tranzactii care se vor incheia pe segmentul rezidential. Ramane de asemenea sa vedem ce efect vor avea noile norme de creditare. In 2019 vor fi zone si segmente care vor inregistra scaderi ca si zone si segmente care vor inregistra in continuare cresteri. Nici unele nici altele nu vor fi dramatice, nu am avut boom in ultimii ani si nu cred ca vom vedea in acest an o scadere ca cea inregistrata in 2009".

Creeaza piata imobiliara in continuare conditii pentru dezvoltari imobiliare de calitate slaba?

"Da, exista pe piata oferte de slaba calitate insa procentul acestora este in scadere fata de perioada 2012 - 2016. In aceslasi timp, trebuie sa admitem ca in fiecare sector economic, de la telefoane la automobile si produse de larg consum, exista oferte pe toate palierele de pret, cu caracteristici si diferente calitative semnificative. De retinut este faptul ca indiferent de segmentul de piata, proprietatile rezidentiale trebuie sa intruneasca anumite cerinte minime de calitate, de la constructie la infrastructura generala", mai spune Gabriel Voicu.

Totodata, costurile de dezvoltare, adica cele de constructie - de la materiale la forta de munca - s-au majorat in medie cu 30% in ultimii cinci ani, afirma consultantul imobiliar.

"Investitia in dezvoltarea unui proiect rezidential presupune mai multe categorii de costuri, de la pretul terenului la costurile efective de constructie, la costurile de finantare si soft costuri (marketing, spre exemplu). Aditional, preturile de tranzactionare ale terenurilor au crescut in functie de atractivitatea zonelor pentru dezvoltarea de proiecte rezidentiale, aceste cresteri fiind de regula de doua cifre, existand insa si cazuri in care preturile terenurilor s-au dublat", arata Gabriel Voicu.

Dar, costul care a inregistrat cea mai semnificativa crestere in ultimii ani este cel al fortei de munca, urmat indeaproape de cel al preturilor materialelor de constructii.

"Cu totii cunoastem penuria de forta de munca calificata pe piata constructiilor unde avem nenumarate situatii de import de forta de munca, de la Turcia la state din sud-estul Asiei. In plus, la un moment dat au existat chiar si dificultati de onorare a livrarilor de materiale de constructii contractate ca urmare a cererii foarte mari inregistrate, fapt care s-a reflectat desigur intr-o crestere a preturilor acestora. Toate aceste elemente au dus la o crestere cumulata a costurilor de dezvoltare ale unui proiect imobiliar, doar o parte din aceasta crestere regasindu-se in majorarea preturilor de vanzare ale locuintelor", conchide consultantul imobiliar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri