Piata imobiliara locala a inceput sa atraga atentia marilor investitori asiatici, grupuri din China si Coreea de Sud explorand posibilitatea de a investi direct in principalele segmente de piata. Primele achizitii ar putea fi realizate pana la finalul anului curent, apreciaza consultantii Cushman & Wakefield Echinox.

Piata locala se afla intr-un proces de maturizare, care implica si o diversificare a capitalului investitional, iar investitorii asiatici, care au facut in ultimii ani achizitii majore in pietele din Vestul Europei, dar si in Polonia, isi extind aria de interes si catre celelalte tari din regiune, potrivit unui comunicat al C&W Echinox.

ReConstruct, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate sectorului imobiliar, ajunge in 2019 la cea de-a 5-a editie. Participa GRATUIT la eveniment, pe 17 si 18 aprilie, de la ora 9.00. Inscrie-te aici.

"Investitorii sud-africani au fost in ultimii cinci ani cei mai activi cumparatori din piata imobiliara locala, care a fost folosita de o serie de grupuri si ca rampa de lansare pentru formarea unor portofolii regionale. In ultimii ani, am observat o diversificare a surselor de capital atras, prin intrarea unor jucatori noi din Statele Unite, Liban, Cehia si Belgia, proces ce credem ca va continua cu primele achizitii ale unor investitori asiatici, atrasi de proiectele cu o calitate a constructiei ridicata, chiriasi blue-chip si randamente investitionale mai ridicate cu peste 200 de puncte procentuale fata de pietele din Europa Centrala", spune Tim Wilkinson, partener, capital markets, Cushman & Wakefield Echinox.

Retail jobs

Datele companiei arata ca in ultimii trei ani (2016 - 2018) investitorii asiatici (Malaezia, Coreea de Sud, Singapore, Filipine) au realizat achizitii de peste 2,8 miliarde de euro in Polonia, avand o pondere de peste 16%, in timp ce in Cehia si Ungaria au fost semnate anul trecut tranzactii semnificative de catre grupurile Shinhan Investment din Coreea de Sud si Mapletree din Singapore, ponderea investitorilor asiatici fiind preconizata sa creasca si in aceste piete.

In piata locala au fost realizate in 2018 tranzactii imobiliare cu o valoare cumulata de aproximativ 957 de milioane de euro, cele mai mari achizitii fiind realizate de grupurile Dedeman, Sonae Sierra, Lion’s Head Investments si MAS Real Estate, in parteneriat cu Prime Kapital.

Randamentele investitionale de referinta pentru piata locala sunt de 6,75% pentru sectorul de retail, 7,25% pentru birouri si 8,75% pe industrial, in 2019 fiind asteptata o comprimare a acestora ca urmare a unui interes in crestere din partea potentialilor cumparatori. Ne putem astepta sa vedem o reducere intre 25 si 50 de puncte procentuale fata de nivelul actual pe segmentele spatiilor de birouri si industriale. Nivelul de referinta al randamentelor pentru segmentul de retail va trece probabil de asemenea printr-un proces de comprimare in momentul in care un activ cu adevarat dominant va fi scos la vanzare.

Citeste si:
Prețul chiriilor stagnează: cât costă să închiriezi un apartament acum
Prețul chiriilor stagnează pe...

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanta cu activitate in toate segmentele pietei imobiliare. Departamentul de Capital Markets al companiei gestioneaza in prezent mandate exclusive si co-exclusive de vanzare a unor proprietati cu o valoare de piata de peste 350 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri