In cele cinci cele mai mari centre universitare din Romania, cu cei mai multi absolventi de studii superioare, master si doctorat, se dau in folosinta in acest an cele mai multe cladiri de cladiri de birouri si se tranzactioneaza cele mai multe spatii de profil, potrivit unei analize a companiei de consultanta Imobiliara Esop.

Cei mai multi absolventi de studii superioare sunt in Bucuresti (33% din totalul absolventilor din Romania), Cluj – Napoca (11%), Iasi (10%), Timisoara (7%) si Craiova (6%), potrivit ultimelor date furnizate de INSSE.

In total, 126.271 de studenti si-au luat licenta, masterul sau doctoratul, in 36 orase universitare, la nivelul intregii tari, in 2017. Din acesti studenti, o pondere de 66% au absolvit studii superioare intr-unul din cele cinci centre universitare principale Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara si Craiova. In acest an, incep anul universitar 377.000 studenti romani.

Top absolventi studii superioare cu diploma licenta, master si doctorat in 2017
1 Bucuresti 42.882
2 Cluj-Napoca 14.151
3 Iasi 12.878
4 Timisoara 8.547
5 Craiova 5.775
6 Constanta 5.145
7 Brasov 4.588
8 Oradea 3.752
9 Sibiu 3.749
10 Galati 3.455
Sursa: INSSE, date analizate de ESOP

"Romania poate deveni cel mai important centru regional de tehnologie si inovatie, prin know-how-ul adus de companiile multinationale si prin initiativa start-up-urilor romanesti, avand ca varf de lance unicornul UiPath si tot ecosistemul care se poate dezvolta in jurul acestei companii si avantului luat de RPA (Robotic Process Automation)", afirma Alexandru Petrescu, managing partner la Esop Consulting, CORFAC International.

In opinia sa, "inovatia prin tehnologie reprezinta o oportunitate care poate fi transformata in proiect de tara, care merita sa se afle pe agenda politica a Romaniei in perioada 2020-2025. Piata de birouri tine cadenta si este pregatita sa livreze spatii de calitate pentru a sustine dezvoltarea acestor industrii in principalele centre universitare din tara".

Bucurestiul este cel mai mare centru universitar, care are o treime din absolventii de facultate si un volumul de 370.000 mp de spatii de birouri prevazute pentru livrare in acest an, aflandu-se pe primul loc in tara, atat la numarul de studenti cat si la stocul de spatii de birouri si la volumul de livrari planificate pentru 2019.

Printre companiile mari care au incheiat contracte de pre-inchiriere si s-au mutat sau se vor muta in spatii noi dandu-le de lucru acestor absolventi se numara ING Tech, Microsoft, Sparkware, Thales sau London Stock Exchange. Majoritatea si-au pozitionat birourile chiar langa Universitatea Politehnica Bucuresti.

Pe locul doi se afla Cluj-Napoca, cu 14.151 absolventi cu diploma de licenta, master si doctorat. Aici piata de birouri este cea mai bine sincronizata cu numarul de absolventi de facultate, viitori angajati. In acest oras, in 2019 se estimeaza ca se livreaza aproximativ 140.000 mp, care vor acomoda peste 14.000 angajati noi. Printre chiriasii mari de birouri din acest an se numara MHP Consulting Romania si SDL.

Pe locul trei ca numar anual de absolventi, cu 12.878 diplome, orasul Iasi trece printr-o usoara incetinire a pietei de birouri. In acest an, au fost realizate doar tranzactii cu suprafete sub 2.000 mp, iar livrarile sunt estimate la circa 40.000 mp.

Timisoara este pe locul patru, cu 8.547 absolventi, iar in acest oras se vor livra 48.000 mp spatii noi de birouri, pentru circa 5.000 de viitori corporatisti. Printre tranzactiile mari ale ultimilor ani au fost contractele firmelor Visteon, cu 4.840 mp in proiectul ISHO si extinderea Nokia in Bega Business Park.

Craiova este un centru universitar intrat recent in atentia investitorilor, atrasi mai ales de studentii cu pregatire tehnica. Piata de birouri de calitate superioara acum se formeaza, fiind in curs de livrare primele spatii de birouri de clasa A din acest oras, realizate dand curs cererii.

Un exemplu este inchirierea unui spatiu de 4.000 mp, de catre compania Hella, un important furnizor de sisteme si componente electronice, in industria auto, prin intermediul Esop. Tranzactia a fost de tip "build to suit", cladirea rezultata fiind Electroputere Parc Offices, cu o suprafata totala de 16.000 mp. Locatia a fost punctul determinant al tranzactiei, Electroputere Parc Offices fiind la 500 metri de Facultatea de Automatica, Calculatoare si Electronica din Craiova si langa singurul mall din Craiova, Electroputere Parc.

In baza de date Esop figureaza un stoc de birouri cu o suprafata totala de 49.000 mp, la care se adauga circa 19.000 mp de spatii de birouri care se vor livra in acest an.

Sursa foto: pcruciatti / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri