Pentru o revenire rapidă a pieței rezidențiale, guvernanții ar trebui să se gândească la extinderea TVA de 5%, care, în prezent, se aplică pentru suma de 450.000 lei, o valoare redusă care nu mai stimulează "upgrade-ul" imobiliar în rândul cumpărătorilor de locuințe și a condus în ultimii ani la apartamente cu suprafețe mici, la calitate scăzută a materialelor folosite și, per total, o calitate slabă a locuirii, spune Antoanela Comșa, director general al dezvoltatorului spaniol Gran Via.

Întrebată cum vede măsurile adoptate de către Guvern pentru susținerea companiilor afectate de pandemia de COVID-19 în România, Antoanela Comșa (foto) a apreciat că "față de alte state, măsurile sunt destul de puține. Unele sunt viabile, altele insuficiente".

Spre exemplu, "faptul că s-a aprobat amânarea plății taxelor pentru orice persoană/companie nu cred că este o măsură bună. Sunt companii ce își pot permite achitarea taxelor. Iar guvernul are nevoie de bani. În altă ordine de idei, este greu de spus dacă sunt viabile, utile sau dificil de accesat atâta timp cât acestea se tot modifică sau apar modificări. Este clar că trebuie ajutate acele companii ce sunt afectate de perioada aceasta", a declarat directorul general Gran Via.

Dacă ajungem în situația în care mare parte din companii nu își mai plătesc taxele la stat, piața chiriilor e blocată și atunci întreaga economie se va sufoca.

În ceea ce privește partea de rezidențial specialiștii nu cred că se impun măsuri speciale, însă, nu trebuie să uităm că sectorul imobiliar a fost un factor important pentru economie - dat fiind că este în strânsă legătură cu construcțiile. Pentru primele șapte luni ale anului 2019 construcțiile înregistraseră o creștere de 26%. Iar ponderea din PIB, chiar dacă este încă mică, se dublase față de 2010. De aceea, reprezentanta Gran Via consideră că guvernanții ar trebui să se gândească la aplicabilitatea TVA de 5%.

Citește și: Lipsa forței de muncă întârzie cu aproape un an livrările de locuințe

În prezent aceasta se aplică pentru achiziții de locuințe care nu depășesc suma de 450.000 lei, dar, cum prețurile unităților locative sunt exprimate în moneda europeană, TVA de 5% ajunge să constituie de fapt 93.500 euro.

Românii amână achiziționarea unei locuințe din cauza TVA-ului de 19%

"Acest preț în marile orașe - acolo unde este și cerere, unde sunt proiecte începute, este o valoare foarte mică. Și dacă luăm în calcul și achiziția unui loc de parcare - ce ajunge la un preț de aprox 10.000 euro, obserăm că pentru apartamente cu valoare mai mare 83.500 euro, TVA-ul crește. Și vorbim de o diferență de aproximativ 17.765 euro. Sumă ce poate fi folosită pentru achiziția de mobilier", a arătat Antoanela Comșa.

Ca să nu mai discutăm despre familiile ce își doresc copii și au nevoie de apartamente mai mari. Aceștia se văd nevoiți să plătească un cost mult prea mare. Și atunci amână decizia de a avea un copil sau locuiesc într-un apartament mai mic, înghesuiți.

Gran Via redeschide birourile de vânzari

Dezvoltatorul de origine spaniolă a anunțat recent că începând cu data de 18 mai va redeschide birourile de vânzari ale celor patru proiecte rezidențiale ale sale: Timișoara 58, Gran Via Park și Aviației Apartments din București precum și Gran Via Marina din Constanța.

"La mijlocul lunii martie am luat decizia de a închide birourile de vânzări în toate proiectele. Pentru contractele deja agreate, am scăzut ritmul semnarilor la notar de la 13/15 la maxim 5-6 ca măsură de precauție. Dat fiind că noi avem proiecte în execuție, stocul de aparatmente finalizate fiind extrem de mic, nu ne afectează în fluxul de numerar. Pe de altă parte, pentru cei ce au finalizat proiectele și au de rambursat finanțările, va fi o problema, pentru că nu au mai încasat", a încheiat Antoanela Comșa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri