Este dificil de estimat, în acest moment, într-un context în care situația generală este una extrem de dinamică, daca piața rezidențială din România va suferi un impact suficient de mare în urma acestei crize generată de coronavirus. Insa, am putea asista în viitor la tot mai multe proiecte rezidentiale ample, integrate, care să nu includă doar câteva facilități, de tipul un mic magazin, un loc de joacă pentru copii și eventual o sală de fitness sau spații comerciale la parterul imobilelor.

Într-o abordare simplistă, am putea lua în calcul două scenarii generale. În scenariul ideal, dacă situația nu va evolua dramatic și vom asista la o revenire relativ rapidă, pe un termen mediu-scurt, nu ar trebui să asistăm la schimbări ale modelelor de business.

Totuși, în eventualitatea unor scenarii de evoluție extrem de negative, care s-ar întinde pe termen mediu - lung, modificările vor fi mult mai profunde și vor avea loc la nivelul societății în sine.

"Criza financiară din 2008 a dus, drept comparație, la o mai bună adaptabilitate a cererii la nivelul ofertei. În 2008, aveam apartamente cu suprafețe mult, mult prea mari pentru cererea reală, iar perioada 2010-2015 a adus o revenire a pieței bazată în special pe locuințe de mici dimensiuni", spune Andrei Sârbu (foto), CEO al companiei de consultanță imobiliară SVN România.

El adaugă că avansul economic din ultimii ani a dus și la dezvoltarea segmentului middle market, cu suprafețe mai mari și în zone mai bune, o dezvoltare bazată pe fundamente economice - majorarea generală a veniturilor. Însă, concomitent cu noile recorduri de livrări am asistat și la mult mai multe proiecte cu apartamente de mici dimensiuni, la marginea orașelor. Practic există produse pentru toate palierele de cerere iar modelele de business nu pot suferi extrem de multe modificări din acest punct de vedere, în opinia sa.

Spațiile de coworking își vor face loc în proiectele rezidențiale după pandemie

Dar, "proiectele ample, care oferă o listă foarte mare de facilități, de la opțiuni de petrecere a timpului liber - inclusiv zone ample verzi - la spații de servicii vor deveni tot mai numeroase - chiar dacă în sine nu vor reprezenta ponderea majoritară din oferta nouă. De asemenea, am putea să asistăm la implementarea în clădirile rezidențiale, a unor norme și echipamente existente în clădirile de birouri", mai spune Andrei Sârbu.

Un exemplu în acest sens, ar putea fi reprezentat de instalațiile de climatizare și filtrare ale aerului, cel puțîn în spațiile comune, dacă nu și în locuințele individuale, spune managerul SVN România.

De asemenea, "pe termen lung am putea asista la tot mai multe spații de co-working, de mici dimensiuni, integrate în proiectele rezidențiale, pentru perioade în care utilizatorii vor dori să lucreze în preajma altor persoane dar fără a se deplasa pe distanțe lungi și către proiecte de mari dimensiuni".

Andrei Sârbu: În piața rezidențială există o lichiditate foarte bună

Potrivit datelor statisticilor oficiale, în primele două luni din 2020 s-a înregistrat o majorare de aproape 16% a numărului de tranzacții cu locuințe individuale în București - Ilfov, cea mai mare piață rezidențială a țării, comparativ cu perioada similară din 2019. În martie, cu doar două săptămâni de urgență, scăderea față de aceeași perioada de anul trecut a fost de numai 7% la nivelul tranzacțiilor, ceea ce arată cei care au avut antecontracte au încercat să le închidă în martie.

Într-adevăr, impactul stării de urgență s-a resimiti în aprilie când tranzacțiile cu unități rezidențiale individuale au scăzut cu peste 30% în București și Ilfov, însă mult sub previziunile castrofale care anunțau "prăbușirea pieței imobiliare", în urma pandemiei de Covid-19.

Astfel, "din punct de vedere al business-urilor actuale, cei care dețin resurse financiare, inclusiv acces la linii de finanțare (în piață există o lichiditate foarte bună), vor avea puterea de a întreține activitatea în perioada următoare, fie că vorbim de continuarea construcției sau de un minimum de activitate", mai spune Andrei Sârbu.

Mult mai important, "vor avea și resursele necesare pentru a fi pregățiti pentru momentul când piața va reveni la turație maximă. Astfel, orice decizie de business care se ia în acest moment trebuie atent calculată pentru a avea un impact pozitiv în viitor", conchide managerul SVN România.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri