Dezvoltatorul Impact Developer & Contractor a anunțat că va regândi strategia de construcții pentru proiectele pe care le va dezvolta în viitor și se va reorienta către locuințe mai mici.

Anunțul Impact este făcut ca urmare a deciziei Guvernului de amânare până la 1 ianuarie 2022 a intrării în vigoare a măsurii privind majorarea la 140.000 de euro a plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% pentru locuințele care au o suprafață utilă de maximum 120 de metri pătrați.

Va trebui să regândim strategia de construcții pentru proiectele pe care le vom dezvolta în viitor. Vom pune accent pe unități mai mici, care se încadrează în plafonul de 5%, pentru că nu vrem să scădem standardul de calitate a construcției și nici nu avem garanția aplicării noului plafon de TVA din 2022”, a declarat pentru wall-street.ro, Sorin Apostol, CEO, Impact Developer & Contractor.

Apostol a adăugat că se așteaptă ca mulți dintre cei impulsionați să achiziționeze beneficiind de TVA-ul de 5% la unitățile de până în 140.000 de euro să amâne decizia de achiziție, iar păstrarea TVA-ului de 19% va încetini astfel ritmul de vânzare estimat inițial.

Potrivit lui Apostol, în contextul în care legile se schimbă de la o zi la alta, strategia de business trebuie adaptată continuu. “Considerăm că decizia Guvernului este în detrimentul cumpărătorilor, dar și a mediului de afaceri. Această modificare venită doar cu câteva zile înaintea intrării în vigoare a noilor praguri va afecta semnificativ în special familiile tinere, care vor fi în continuare nevoite să accepte compromisuri importante în achizițiile de locuințe, fie să se reorienteze către suprafețe mai mici, fie către unități locative de o calitate mai scăzută sau situate în zone mai puțin dezvoltate”, a explicat Apostol.

Potrivit acestuia, primele reacții din partea clienților nu au fost favorabile. “Câțiva dintre ei, respectiv cei care au semnat pre-contracte de vânzare pentru apartamente de 3-4 camere anul trecut, în noiembrie și decembrie și care se încadrau, conform legii TVA-ului de 5% pentru unități de sub 140.000 de euro, vor amâna decizia de a achiziționa anul acesta”.

Acest lucru înseamnă efecte în cascadă în domeniu: reducerea TVA-ului colectat, reducerea impozitului pe profit, asigurări, etc” a mai subliniat Apostol.

Reprezentantul Impact a mai explicat și faptul că stimularea economiei și susținerea mediului de afaceri având ca beneficiar cumpărătorul final nu se face prin oprirea stimulentelor sau a facilităților economice.

În condițiile date de criza prelungită datorită pandemiei și în lipsa unor politici economice de stimulare a economiei, va fi mai greu să ne atingem obiectivele de business”, a declarat Apostol.

În acest moment, Impact dezvoltă 4 proiecte, în 3 orașe mari ale țării: București, Constanța și Iași, având o ofertă variată, apartamente care acoperă diferite așteptări și niveluri de preț, atât prin compartimentări, dar și prin dotări și facilități. “Oferta noastră pentru anul 2021 conține un volum important de unități locative care se vor încadra în vechiul prag de TVA, iar pentru segmentul premium vom continua să avem o ofertă extrem de competitivă, ce ne va asigura în continuare un business sustenabil și o creștere susținută”, a concluzionat Apostol.

Impact Developer & Contractor SA este singurul dezvoltator imobiliar listat la Bursa de Valori București. Compania a dezvoltat 16 ansambluri rezidențiale în București și în țară, însumând peste 450.000 de mp construiți și peste 4.000 de unități livrate. Printre proiectele de referință ale dezvoltatorului se numără Greenfield Băneasa și Luxuria Residence, ansamblu rezidențial de lux cu Certificare BREEAM Excellent.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri