Piața imobiliară din România este dominată de mari companii străine, care dețin proiecte imobiliare de miliarde de lei, cu primii cinci mari jucători administrând portofolii cu o valoare ce depășește pragul de un miliard de euro.

Peste 8 miliarde de euro este valoarea portofoliilor locale ale celor mai mari investitori imobiliari, conform datelor centralizate de BUCHAREST REAL ESTATE CLUB (BREC) de la Cushman & Wakefield Echinox pentru raportul REAL ESTATE PREMIER LEAGUE.

Cea mai mare companie de pe piața locală este NEPI, care deține un portofoliu dominat de proiecte de retail, a cărui valoare depășește 2 miliarde de lei. Poate cel mai renumit proiect al NEPI este centrul comercial Mega Mall din Capitală.

Globalworth este al doilea colos de pe piața imobiliară locală, administrând proiecte de office și logistică a căror valoare se ridică la aproximativ 1,4 miliarde de euro. Compania este liderul pieței de clădiri office din România.

AFI Europe completează podiumul și are cel mai divers portofoliu, incluzând proiecte rezidențiale, de birouri și logistică. În total, valoarea acestor proiecte se ridică la 1,3 miliarde de euro. Cu siguranță ați auzit de AFI Cotroceni, cel mai mare mall din România.

Iulius Group & Atterbury are un portofoliu dominat de proiecte de retail și office, cu o valoarea de 1,2 miliarde de euro, printre cele mai cunoscute proiecte imobiliare ale grupului fiind Palas Iași.

Locul cinci este ocupat de cei de la CTP, care are un întreg portofoliu format din proiecte industriale, și este ultima companie din top a cărei portofoliu depășește pragul de 1 miliard de euro.

top giganți imobiliari din România

Investitorii locali dețin cele mai mari proiecte de birouri aflate în construcție. Cele mai mari proiecte de birouri în construcție sunt deținute de investitorii locali One United Properties (One Cotroceni Park I & II – 80.000 mp) și Iulius Group (Palas Campus Iași – 60.000 mp și UBC 0 Timișoara – 32.000 mp), în clasament urmând proiecte deținute de fondurile Atenor (Belgia) – Expo 48.500 mp și Portland Trust - J8 Office Park – 45.000 mp.

Citeste si:
Surpriză pe piața imobiliară: AFI Europe intră pe piața chiriilor...
Surpriză pe piața imobiliară:...

”Vom continua să monitorizăm oportunitățile atractive de investiții în sectorul de birouri – ne aflăm în poziția privilegiată de a dispune de ample lichidați, iar scopul este să investim înțelept”, a declarat, în comunicatul BREC, Dimitris Raptis, CEO al grupului Globalworth, cel mai mare investitor pe piața de birouri din Europa Centrală și de Est. Globalworth va finaliza anul acesta noua clădire Globalworth Square (28.400 mp), ce dispune de cel mai avansat grad de tehnologie și inovație din portofoliul dezvoltatorului.

Pe piața logistică, cele mai mari proiecte în construcție sunt deținute de investitori străini. CTP, fondat de Remon Vos (Cehia) se află în top cu CTPark Bucharest 20-21 (101.800 mp) și CTPark Bucharest North (40.000 mp) iar dezvoltatorul belgian WDP, condus de Jeroen Biermans cu WDP Craiova (58.000 mp), WDP Park Timișoara (57.000 mp) și WDP Park Ștefănești (50.000 mp).

Citeste si:
Record de spații de retail în 2023 - Ce mall-uri așteaptă să fie...
Record de spații de retail...

În sectorul de retail domină de asemenea investițiile străine, în proiecte de tip parcuri de retail sau extinderi ale centrelor comerciale existente. Extinderea Colosseum Mall, deținut de Panico Panayi (cu 16.500 mp) și noul parc de retail Bârlad Value Center (16.300 mp) dezvoltat de Prime Kapital, o companie fondată de Martin Slabbert, sunt cele mai mari dintre proiectele curente de investiții în retail.

Rezidențialul este în acest moment cel mai activ sector imobiliar din România, cu o serie de investitori locali și internaționali aflați în fruntea clasamentului celor mai mari ansambluri rezidențiale în construcție pe segmentul quality, (mediu și premium) cu peste 3.000 de unități în construcție. Conform datelor transmise de SVN România pentru BREC, One Cotroceni Park (cu 868 apartamente), Nusco City, deținut de familia Nusco (622 de apartamente), Greenfield Residence (544 apartamente), Cortina North (530 apartamente), o investiție Eden Capital Development și Belvedere Residences -London Partners (482 de apartamente) sunt cele mai mari proiecte rezidențiale pe segmentul quality, (mediu și premium), în construcție, la acest moment în București și suburbii.

Citeste si:
IULIUS Group a investit în total peste 310 mil. euro în Palas Iași
IULIUS Group a investit în...

”Vom investi in noi proiecte rezidențiale sau mixte, cu focus pe segmentele midlle și upper, unde vedem un mare potențial de creștere. În paralel, ne vom dezvolta portofoliul de proprietăți pentru închiriat”, a declarat și Victor Căpitanu, Co-Fondator One United Properties.

Investițiile continuă

Fondul austriac Immofinanz se concentrează pe dezvoltarea brandului de birouri myhive și a brandului de retail VIVO! și STOP SHOP, în timp ce dezvoltatorul belgian Speedwell va lansa vânzările pentru noul proiect mixt Paltim de la Timișoara în toamna acestui an și intenționează să achiziționeze cel puțin câte 2 noi terenuri anual în România pentru dezvoltări rezidențiale sau mixte, conform declarațiilor oficialilor companiilor pentru BREC PREMIER LEAGUE.

Element Industrial, parte din grupul Element, are în pipeline proiecte de 300.000 mp pentru următorii trei ani, atât în București - hubul de la Buftea – cât și în țară, în orașe precum Ploiești, Bacău, Pitești sau Brăila.

Citeste si:
Profi încheie anul pe extindere, mărind suprafața de depozitare la...
Profi încheie anul pe...

Skanska a început dezvoltarea celei de-a doua faze a proiectului Equilibrium și continuă investițiile, în timp ce Vastint pregătește faza a doua a proiectului Timpuri Noi Square, în suprafață de 100.000 mp.

Fondul austriac S IMMO lucrează la un nou proiect boutique de birouri – Dorobanți Office Building (5.000 mp), CA IMMO anunță continuarea investițiilor în renovare și retehnologizarea clădirilor existente, iar fondul de investiții Lion`s Head prospectează piața pentru noi achiziții, ”luând în considerare noi segmente”, conform declarației dată de Anca Simionescu, Country Manager pentru România al Lion`s Head.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri